Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απόφαση για αποπεράτωση και αξιοποίηση του πύργου

Χωρίς κατηγορία στις 28/02/2019

Θα παραχωρηθεί σε ανάδοχο που μετά από διεθνή διαγωνισμό με την καταβολή 900.000 ετησίως

|> Με ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε αργά το βράδυ την αξιοποίηση του πύργου του Πειραιά που παραμένει ένα “φάντασμα”, γεμάτο υποσχέσεις, εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας Στέλιος Γαϊτανάρος, “επιλέχθηκε η παραχώρηση της αξιοποίησης σε ανάδοχο, που θα επιλεγεί ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή και αποπεράτωση του κτιρίου, τη χρηματοδότηση και διαχείριση του, ενώ θα καταβάλλει και οικονομικό αντάλλαγμα στον δήμο που θα ξεπερνά τις 900.000 ευρώ ετησίως, πέρα από τα δημοτικά τέλη, τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και τις πολλές δεκάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δουλέψουν για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν“. Και ο κ. Γαϊτανάρος, συμπληρώνει:

Ως αντιδήμαρχος αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την ομόφωνη έγκριση της σχετικής μελέτης και της εισήγησης μας και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που ανοίγει, με τον ηγετικό του ρόλο, δρόμους για την ανάπτυξη της πόλης, τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που ομόφωνα στήριξαν αυτή την προσπάθεια και τη διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας για τη δημιουργική συνεργασία τους“.

Από το γραφείο Τύπου του δήμου Πειραιά, ανακοινώθηκε:

Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος Πειραιά), ενός κτηρίου που από το 1973 που κατασκευάστηκε, παρέμενε αναξιοποίητο για περισσότερα από 45  χρόνια και  «σηματοδοτούσε τη στασιμότητα στον Πειραιά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη και την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού κ. Στέλιου Γαϊτανάρου, προβλέπει τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της σύμβασης παραχώρησης της αξιοποίησης και διαχείρισης εκμετάλλευσης του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος Πειραιά).

Συγκεκριμένα,  ψηφίστηκε η παραχώρηση για την αξιοποίηση και διαχείριση για 99 έτη του ακινήτου «Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά» (Πύργος Πειραιά) και πιο αναλυτικά: ο ανασχεδιασμός, η κατασκευή και η πλήρης αποπεράτωση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της λειτουργίας του εν λόγω ακινήτου- εκτός της λειτουργίας  οργανωμένου εμπορικού κέντρου, τύπου Mall- έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην  εισήγησή του τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά, καθώς ο Πύργος  είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο,  το οποίο παρέμενε για περισσότερα από 45 χρόνια αναξιοποίητο. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι πλέον η πόλη παρουσιάζει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ότι στο παρελθόν, προσθέτοντας: «Είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πειραιάς κινείται σε μια τροχιά ανάπτυξης, είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει μια δυναμική, τόσο με τις επενδύσεις από πλευράς Δήμου, με τα έργα του μετρό, με τις επενδύσεις στο λιμάνι και με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα αυξηθούν με τον τρόπο αυτό τα έσοδα του δήμου τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, θα «πάρει ζωή» το κτήριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία, με νέες θέσεις εργασίας. Ο  Πειραιάς με  μια τέτοια επένδυση αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει, όπως υποσχεθήκαμε».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: