Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήλωση Πατούλη για τη ‘’μαύρη’’ Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 14/09/2022

‘’Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων και να τιμούμε τη σπάνια κληρονομιά του μικρασιατικού πολιτισμού’

|> Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είναι ημέρα θλίψης και μνήμης. Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες του, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας. Αποτελεί ιερή υποχρέωσή μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Η απώλεια της ζωής των προγόνων μας και η στοχευμένη εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που οδήγησε στον ξεριζωμό και τη δημιουργία ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος, είναι μια πληγή που δε θα κλείσει ποτέ. Ωστόσο οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να συμβάλλουμε ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιου είδους θλιβερά γεγονότα στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας και ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός.

Ιδιαίτερα στις σημερινές προκλήσεις εκ μέρους των γειτόνων μας η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ιερό μας καθήκον να υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Αττικής τιμώντας αυτούς που χάθηκαν και υμνώντας παράλληλα τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώσαμε σειρά επετειακών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, όπως πρόσφατα την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στο Ηρώδειο, η διοργάνωση της οποίας έγινε σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου, Χαλκηδόνος και του Μητροπολίτη Γαβριήλ.

Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων και να τιμούμε τη σπάνια κληρονομιά του μικρασιατικού πολιτισμού. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: