Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σημαντική ημέρα σήμερα για τα άτομα με αναπηρία της Ελλάδας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 03/12/2021

Θεσπίστηκε η αμοιβή των προσωπικών βοηθών των ΑμεΑ από το Δημόσιο και θα ισχύσει πιλοτικά από το 2022 – Τι δηλώνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος

|> Ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για τα ΑμεΑ της Ελλάδας. Αφ’ ενός η 13η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία” και αφ’ ετέρου θεσμοθετήθηκε η αμοιβή από το δημόσιο του προσωπικού τους βοηθού. Ένα μέτρο που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να έχουν μία κάπως ανεξάρτητη διαβίωση και το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά από την νέα χρονιά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής (ΝΔ), Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που είναι και συνιδρυτής του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας “i-living”, μεταξύ άλλων είπε

«Από τα εφηβικά μου χρόνια, έμαθα μέσω του διαδικτύου για τον προσωπικό βοηθό και πώς αυτό λειτουργεί σε άλλες χώρες. Καθώς ενηλικιώθηκα επιδίωξα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά συνέδρια, να ενημερωθώ περισσότερο και να διασυνδεθώ με ευρωπαίους ανάπηρους χρήστες προσωπικής βοήθειας, αλλά και τους πρωτοπόρους του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Κι έτσι φτάσαμε στο 2012, που όχι τόσο η ατομική μου ανάγκη ανεξαρτησίας, αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση, η απογοήτευση και το πείσμα, πως κανείς σε αυτή τη χώρα δεν διεκδικεί οργανωμένα, αυτή την παροχή που ήδη υπήρχε για δεκαετίες στον υπόλοιπο κόσμο, με ώθησε στο να αναζητήσω κι άλλους νέους ανάπηρους που να μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις με εμένα και που παράλληλα να τυχαίνει να είναι σε μια φάση της ζωής τους, που να μπορούν να αφιερωθούν εθελοντικά σε έναν μακρύ αγώνα για το σύνολο των αναπήρων, μολονότι κανένας μας δεν ήταν πλήρως ανεξάρτητος. Κάπως έτσι προέκυψε, στην λήξη του 2014, ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living, από ένα ανεξήγητο εσωτερικό χρέος που μοιραζόμαστε έξι άνθρωποι προς τους χιλιάδες συναναπήρους μας που έχουν την ανάγκη προσωπικής βοήθειας αλλά δεν έχουν τα μέσα ή τη διάθεση να το διεκδικήσουν».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τι προσφέρει στην καθημερινότητα των μη αυτοεξυπηρετούμενων ανάπηρων, ο προσωπικός βοηθός, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις αρχές του 2022.

Εξ άλλου, όπως δήλωσαν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η άλλη συνιδρύτρια του “i-living” Αντωνία Τρικαλιώτη «παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα ως κοινωνία και ως Πολιτεία προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο όπου θα μπορούμε να πούμε ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία γίνονται σεβαστά».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: