Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θλίψη στη ναυτιλία για τον θάνατο του Νίκου Βαρβατέ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 03/01/2019

Κηδεύεται αύριο Σάββατο 5/1 στις 11:30 στον ΙΝ του Αγίου Νικολάου – Συλλυπητήρια Κουβέλη, Μώραλη

|> Έφυγε από τα ζωή ξαφνικά σήμερα Πέμπτη 3/1 ο εφοπλιστής Νίκος Βαρβατές, ο επωνομαζόμενος και ως «επαναστάτης της Μεσογείου».

Ο Νίκος Βαρβατές υπήρξε πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας «Naftotrade», με στόλο 20 πλοίων -τσιμεντάδικα και φορτηγά-  και διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, αφήνοντας εποχή κατά την διάρκεια της θητείας του.

>> Η κηδεία του Νίκου Βαρβατέ θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11:30 στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Πειραιά. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου, να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε στο protothema.gr «επιτυχία είναι να είσαι συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου και να κρατάς το μέτρο και δεν είναι μόνο τα λεφτά». Και ο Νίκος Βαρβατές ό,τι έλεγε το εννοούσε. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνότατος και μια σπάνια ψυχή.

Όσοι έτυχε να τον γνωρίσουμε, να τον κάνουμε παρέα, στα καφέ της πλατείας Κοραή και αλλού, μας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, Ήταν ένας Κύριος και αρκετά ευαίσθητος σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα. Βαθειά πολιτικοποιημένος και ψύχραιμος… «γαύρος»!

Χθες το βράδυ μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι επέστρεψαν  από τον Παρνασσό και ευτυχώς που γλυτώσανε τη μεγάλη χιονόπτωση. Είπαμε τα πειράγματά μας και συμφωνήσαμε να βρεθούμε για καφέ. Πότε ρε Νίκο και πού;

Πριν μία ώρα είδα τη φωτογραφία του σε μία ανάρτηση του Δημήτρη Κατσικάρη που ανέφερε «Είμαι συγκλονισμένος από την ξαφνική απώλεια του αδελφικού φίλου Νίκου Βαρβατέ! Αντίο Καπετάνιε…». Σοκ! Αρχίζω τα τηλεφωνήματα. Ακούει το μαντάτο ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και παθαίνει σοκ, τ’ ακούει ο Δημήτρης Καπράνος και λέει «αδύνατον»…

Και όμως ο Νικόλας δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας… Έκλεισε τα μάτια του, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Έφη, τις δύο θυγατέρες του Μάρω και Τζίνα και τα εγγόνια του. Ας δεχθούν τα συλλυπητήριά μας…

Φίλε πάντα θα σε θυμάμαι,
Παντελής.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ 

Φώτης Κουβέλης: «Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Νίκο Βαρβατέ. Ο αιφνίδιος και τόσο πρόωρος θάνατός του «σκοτείνιασε» το λιμάνι.

Ο Νίκος Βαρβατές, ο «χαμογελαστός εφοπλιστής», όπως τον ήξεραν στον Πειραιά, γιος καραβοκύρη από τον Άγιο Ισίδωρο Σάμου, αφού σπούδασε μηχανολόγος και ναυπηγός στην Ιταλία, στράφηκε ως επιχειρηματίας στη θάλασσα κι άφησε το δικό του στίγμα στη ναυτιλία.

Επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ήταν πάντα ενεργός επιχειρηματίας και πολίτης. Ενεργός στον χώρο του εφοπλισμού. Ενεργός και στην πόλη του Πειραιά, την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε για κάποιο «ακριβότερο προάστιο». Ήταν  ευτυχής, έλεγε, που περπατούσε από το σπίτι του στα Μανιάτικα μέχρι το γραφείο του στον Άγιο Διονύσιο και πίσω στην πλατεία Κοραή και στα αγαπημένα του στέκια.

Το χαμόγελο που χάριζε απλόχερα σε φίλους και συνεργάτες θα μας μείνει αλησμόνητο. Το χαμόγελο αυτό, με το οποίο έφυγε την Πέμπτη το μεσημέρι στο κέντρο του Πειραιά».

Γιάννης Μώραλης: «Ο Νίκος Βαρβατές υπήρξε ένας αντιπροσωπευτικός Πειραιώτης της μεταπολεμικής γενιάς. Απλός, προσιτός, αυτοδημιούργητος, δυναμικός και λαϊκός. Ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του και γι  αυτό, μέχρι το τέλος της ζωής του, έμενε, στην γειτονιά που μεγάλωσε, στα Μανιάτικα. Η ναυτιλία ήταν η μεγάλη του αγάπη και ο Ολυμπιακός το πάθος του.

Συμμετείχε στα κοινά και ο κλάδος του τον είχε εκλέξει στο ανώτατο αξίωμα της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Τέτοιοι άνθρωποι, που άφησαν το στίγμα τους στον Πειραιά, όπως ο Νίκος Βαρβατές, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Στους οικείους του εκφράζω θερμά και ειλικρινή  συλλυπητήρια».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: