
Θλιβερή η πραγματική κατάσταση της αγοράς, παρά την “στατιστική σταθερότητα”
Ανακοίνωση-σοκ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, για τις ΜμΕ, με τη μείωση του τζίρου και τα υψηλά λειτουργικά κόστη
|> «Παρά την εικόνα στατιστικής σταθερότητας που αποτυπώνεται σε πρόσφατα στοιχεία, η πραγματική κατάσταση της αγοράς για χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα, παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ), για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, αναφέρεται:
Η ονομαστική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2025, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, δεν αντανακλά βελτίωση της κατανάλωσης, αλλά σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τον πληθωρισμό και τη μετατόπιση της ζήτησης σε βασικά αγαθά.
Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία, εμφάνισαν μείωση τζίρου, ενώ τα πάγια κόστη λειτουργίας – ενέργεια, μισθώματα, ασφαλιστικές εισφορές και μισθολογικό βάρος – έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2021 έως σήμερα. Ταυτόχρονα, η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και η υπερφορολόγηση δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.
Η συσσώρευση αυτών των παραγόντων υπονομεύει σοβαρά την ανθεκτικότητα του εμπορικού ιστού και εντείνει τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανισορροπίες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται στοχευμένη και αποφασιστική παρέμβαση από την Πολιτεία για να διασφαλιστεί η συνέχεια της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα.
«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται μπροστά σε μια άνιση εξίσωση: αυξανόμενα κόστη, μειωμένη ρευστότητα και αβέβαιη προοπτική. Απαιτούνται άμεσα μέτρα: δίκαιη φορολόγηση, ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών, ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μείωση του κόστους συναλλαγών. Η αγορά δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΠ Θ. Καπράλος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, συνεχίζει να διεκδικεί ένα νέο πλαίσιο για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ, που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και εγγύηση κοινωνικής συνοχής.