Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θρίαμβος του Λάνθιμου στο Φεστιβάλ των Κάννων για την ταινία του “Αστακός”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/05/2015

Απέσπασε το Βραβείο Κριτών

Κάννες, 24. Με το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, τιμήθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος για την δημιουργία του “Αστακός“. Κάποιοι συνηθίζουν να το λένε «βραβείο της παρηγοριάς», αλλά μακάρι να το είχαν πάρει και κάποια άλλα “μεγάλα” ελληνικά ονόματα… Κι ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών! Το Βραβείο των Κριτών απένειμε στον Γ. Λάνθιμο  η Λετίσια Κάστα. Η βράβευση του αξιόλογου Έλληνα σκηνοθέτη, μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη για “κουλτουριάρηδες”, όμως θεωρήθηκε κάτι το αναμενόμενο στις Κάννες.

«Ο ελληνικός κινηματόγραφος κ οι δημιουργοί του μάς κάνουν υπερήφανους. Η τιμή σήμερα ανήκει στον Γιώργο Λάνθιμο», δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Αντίθετα έκπληξη αποτέλεσε η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στον Γάλλο Ζακ Οντιάρντ για την ταινία του “Dheepan“.

Με αρκετό άγχος ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο. Δεν ήτσν και λίγο!

Το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο Επιτροπής κέρδισε ο «Γιος του Σάουλ», του Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες.
Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Κινέζος Hou Hsiao-hsien για τον «Δολοφόνο».
Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Βίνσεντ Λίντον για την τανία “The Measure of a Man“.
Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Αμερικανίδα Ρούνι Μάρα για το «Κάρολ» και η Γαλλίδα Εμμανουέλ Μπερκό για το «Ο βασιλιάς μου».
Το βραβείο σεναρίου, το πρώτο που ανακοινώθηκε από τον Τζόελ Κοέν, που μαζί με τον αδερφό του Ίθαν προεδρεύουν της επιτροπής πήγε στον Μεξικανό Μισέλ Φράνκο, για την ταινία του “Chronic“, που γυρίστηκε στις ΗΠΑ.

Με τα «μικρά» βραβεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ η τελετή απονομής των βραβείων του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου πήγε στην τανία La Tiera Y La Sombra του Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο από την Κολομβία, ενώ ο Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία στο “Waves ’98” από τον Λίβανο. Τιμητικό βραβείο παρέλαβε για την προσφορά της η Γαλλίδα σκηνοθέτις της Nouvelle Vague Ανιές Βαρντά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: