Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

UNESCO:Στρινγκ στ’ αγάλματα και… Νόμπελ Σεμνότητας!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 29/10/2019

Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία για την απόφαση να «ντύσουν» γλυπτά αρχαιοελληνικού τύπου

protothema.gr |> Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία, έπειτα από την κίνηση της UNESCO να φορέσει σλιπ και στρινγκ σε ανδρικά αγάλματα αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού ύφους, καλύπτοντας έτσι τα επίμαχα σημεία.

Μάλιστα, το γαλλικό περιοδικό Le Point, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» από την UNESCO, η οποία θεωρείται ένας οργανισμός που προωθεί και διαφυλάττει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ζήτησε από τον γλύπτη Στεφάν Σιμόν να καλύψει τα μόρια των μαρμάρινων ανδριάντων, ώστε να μη «θιγούν» οι ευαισθησίες επισκεπτών της έκθεσης στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Κακή συνεννόηση…

Η εν λόγω είδηση, καθώς και οι αντιδράσεις των επισκεπτών της έκθεσης, προκάλεσαν σάλο στη Γαλλία και θύμισαν, μάλιστα, το 2016 όταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι , είχαν καλυφθεί γυμνά αγάλματα σε μουσείο της Ρώμης για να μην προσβληθεί ο πρόεδρος του Ιράν.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κατηγόρησαν έντονα την UNESCO, για την παράλογη απόφαση που πήρε. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Liberation, όλα αυτά οφείλονται σε μια… παραξήγηση μεταξύ της UNESCO και του γλύπτη.

«Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων», δήλωσε ο Στεφάν Σιμόν στην εφημερίδα.

Αλλά οι ιθύνοντες της Unesco φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς την πρόταση του γλύπτη. Όπως είπε ο ίδιος, ο οργανισμός τον ρώτησε λίγες μέρες πριν την έκθεση αν είχε προνοήσει να καλύψει με τρόπο μόνιμο το φύλο των αγαλμάτων. Την παραμονή της έκθεσης, λοιπόν, ο καλλιτέχνης πρότεινε να καλύψει τα δημιουργήματά του με… εσώρουχα.

Τι λέει η UNESCO

Ότι έγινε «λάθος» παραδέχτηκε η UNESCO παρόλο που επέμεινε ότι δεν επιβάλλει τίποτα στους καλλιτέχνες. «Αν είχε τεθεί σε εμάς το θέμα θα είχαμε πει στον καλλιτέχνη ότι θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην φορέσει εσώρουχα» στα γλυπτά, είπαν από το γραφείο της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ωντρέι Αζουλέ στη Liberation.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: