Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Παναγιοφύλακτη χώρα και τα μεγάφωνα στο τέρμα!

FLASH στις 17/08/2019

Ιερατειακή ασχημονία… και όχι Ιερατική. Εκ του Ιερατείου και όχι εκ του Ιερατικού

Αλ. Αρδαβάνης |> Με πολλά έχω συμφιλιωθεί μεσηλικώντας. Με τις ομοβροντίες των καμπανισμών, το παρανάλωμα κάθε μελωδίας από τις ψαλμουδιές, την κάθε ιερατειακή* ασχημονία.

Με όλα αυτά συμφιλιώθηκα, εξήντα χρόνια στην καθεδρική γειτονία. Με όλα! Μέχρι που μου φαίνεται πως στις χαραμάδες χρόνου που σιγούν, αρχίζουν και να μου λείπουν.

  • Δε μπορώ να λείπω -προτιμώ τον Αύγουστο στην πόλη.
  • Δε μπορώ να κλείσω τα παράθυρα -μεσοκαλόκαιρο.
  • Δε μπορώ να κλείσω τ’ αυτιά μου -πού να βρω ωτοασπίδες;
  • Δε μπορώ να τιθασεύσω την άτιμη την περιέργεια και τον μαζοχισμό μου.

Έτσι έχουν διαβεί το κατώφλι της τυραννισμένης νόησης αμέτρητες φράσεις και εδάφια των Γραφών και θρονιάστηκαν από χρόνια στο Ασυνείδητο. Σιγά σιγά, με την επεξεργασία βρήκα και την ποίηση μέσα τους. Επειδή η Αγία Γραφή είναι σπαρμένη από αληθινή ποίηση. Έτσι συμφιλιώθηκα με πολλά, μέχρι και που τ’ αγαπώ πια.

Όμως, εκείνη τη γλυκερή φωνή του ιεροκήρυκα καθώς εξαπολύει το ίδιο κενό παραλήρημα, εκείνη όχι!
Σήμερα -μεγάλη η Χάρη της που τον ανέχεται- ο γλυκερός, ανάμεσα στ’ άλλα συνήθη ιερατειακά βαρέως κοινότοπα, συνέστησε στους κυβερνώντες να μη ξεχνούν πως κυβερνούν μια Παναγιοφύλακτη και Αγιοτόκο χώρα -γι’ αυτό και σώζεται κάθε φορά απ’ τον γκρεμό, προσθέτω νοητά… Ευχήθηκε ακόμα και να μη γίνονται πόλεμοι για να μη σκοτώνονται χριστιανοί αδελφοί μας “εκεί πέρα”… Περίπου.

Ύστερα έγινε για δυό λεπτά σιωπή. Τους φαντάζομαι μαζεμένους στο ιερό να συζητούν χαμηλόφωνα και μειλίχια, ενώ εγώ βράζω· ηττημένος ξανά. Και ξανά καμπανισμοί και ξανά ψαλμουδιές -τα μεγάφωνα τέρμα! Σήμερα τερμάτισα. Πάω να ψυχοθεραπευτώ με τους λαβωμένους μου -ιδιοτέλεια ατομικής σωτηρίας που θα πουλήσω ως ηρωισμό… Και του χρόνου! Λέω μέχρι τότε να υπάρχω ακόμα…

Φίλε Μπάμπη απ’ όπου κι αν είσαι αυτή την ώρα, με συμπαθάς. Ό,τι και να μου προσάψεις έχεις δίκιο. Τερμάτισα.

(*) Ιερατειακή, όχι ιερατική (εκ του Ιερατείου, όχι του Ιερατικού).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: