Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με το νου μακριά από Ιστορία επειδή προεικονίζει το μέλλον

FLASH στις 21/01/2020

Κάθε επανάσταση προχωρεί και εδραιώνεται μετά από αποτυχημένες δοκιμές

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> -“Πώς πάει η επανάσταση;“… Ο νεαρός γιατρός ρωτάει τον μεσήλικο· χροιά σαρκασμού. Ο μεσήλικος χαμογελάει· πικρή ειρωνεία. Θυμάται μια μαλακή αλλά σίγουρη φωνή να λέει: η Γαλλική επανάσταση απέτυχε τρεις φορές και εδραιώθηκε την τέταρτη. Κάθε επανάσταση προχωρεί και εδραιώνεται μετά από αποτυχημένες δοκιμές.

Ο νεαρός αγνοεί ακόμα ότι κάθε τολμηρό βήμα σε κάθε τομέα της εν κοινωνία ζωής είναι μια ανταρσία που σχεδόν σίγουρα θα συντριβεί πριν γίνει επανάσταση. Και αν, ως εξαίρεση στον κανόνα, φτάσει να γίνει τέτοια, θα καταλήξει στο ίδιο αρχικό σφάλμα -ή ίσως τη μοναδική εκδοχή: αυτή της ανθρώπινης ιδιοτέλειας, καταλήγοντας στο Τέρας της πρωταρχικής Απληστίας. Όμως μόνο οι εξαιρέσεις γράφουν την κίνηση της Ανθρωπότητας -πρόσω ή πίσω.

Ο μεσήλικος το ξέρει πια – ή έτσι νομίζει· δεν πιστεύει πια και αυτό τον πονάει σε κάθε άρθρωση με κάθε του κίνηση – που ολοένα επιβαρύνεται. Δεν ελπίζει πια αλλά κραδαίνει σαν ξίφος την απελπισία και συνεχίζει στην Έρημο της Ανθρωπότητας -πάντα υπάρχουν οάσεις να βρεις στην πιο τυφλή αμμοθύελλα…

Ο νεαρός μάλλον το αγνοεί επειδή έχει αφήσει την αρματωσιά του νου να περιπλανιέται μακριά από την Ιστορία· γι’ αυτό και δε μπορεί να να φανταστεί πόσο άνυδρο μπορεί να αφιχθεί το μέλλον. Ίσως το φαντάζεται ίσως όχι.

Κάποια μέρα ίσως το διαβάσει σε κάποια «αναδρομική μελέτη»· επειδή η Ιστορία αφηγείται το παρελθόν προεικονίζοντας το μέλλον, σε αντίθεση με τις «προοπτικές μελέτες» της Ιατρικής που, βιαστικές για θριάμβους, πατούν στο παρελθόν -κάποτε ποδοπατώντας το βάναυσα. Ίσως τότε αναγνωρίσει αυτές τις πικρές αλήθειες, ίσως όχι. Σίγουρα πάντως θα δακρύσει.

Έχει ψυχή βαθειά, αυτό το ξέρω.

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: