Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καιρός να αποκτήσουμε κυκλοφοριακή αγωγή, όπως επαρκή και ουσιαστική αστυνόμευση…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 28/02/2017

Δεν φταίνε μόνο οι κακοί δρόμοι…

|> Δημήτρης Καπράνος

|> Επιτρέψετε μου να σταθώ στο τραγικό συμβάν της εθνικής οδού. Η τραγική κατάληξη ης χωρίς μέτρο και όριο “βόλτας” του νεαρού με την “Πόρσε”, έρχεται να επιβεβαιώσει εκείνους που υποστηρίζουμε ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο και αν οδηγείς, σε οποιονδήποτε δρόμο του κόσμου, ακόμη και σε έναν άδειο αεροδιάδρομο, η ταχύτητα μπορεί να σε σκοτώσει.

Αμέτρητα τα παραδείγματα εξαιρετικών οδηγών ταχύτητας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους οδηγώντας. Ναι, δεν λέω, οι ελληνικοί δρόμοι είναι, εν πολλοίς, “καρμανιόλες”, αλλά χειρότεροι και από τους δρόμους είμαστε εμείς, οι Έλληνες οδηγοί. Εμείς, που όταν βγούμε στο εξωτερικό, συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες της Τροχαίας, τηρούμε σχολαστικά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ακολουθούμε τους κανόνες της λογικής και, κυρίως, δεν υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας.

  • Τί είναι, λοιπόν, εκείνο που κάνει εκείνους, τους περίεργους τύπους, που οδηγούν μια “κατσαρόλα” έτοιμη να καταρρεύσει και τρέχουν με 140 στην Συγγρού;
  • Τί είναι εκείνο που κάνει τον νεαρό που οδηγεί ένα απλό “Χιουντάϊ” να σου κορνάρει δαιμονισμένα στην εθνική ενώ εσύ τρέχεις με τη βελόνα στο όριο των 110 χλμ, που δείχνει η σχετική πινακίδα;
  • Τί στην ευχή είναι εκείνο που “καβαλάει” τον οδηγό ενός μικρού “Φίατ” και σου αναβοσβήνει τα φώτα στην “Παναγοπούλα”, όπου η υπέρβαση των 60 χλμ. την ώρα μπορεί να αποβεί μοιραία σε κάποια περίεργη στροφή;
  • Τί είναι εκείνο που κάνει τα κορίτσια που οδηγούν στην Αττική οδό να πατούν το γκάζι χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο;

Είναι η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, νομίζω… Δεν μαθαίνουμε το πώς πρέπει να κυκλοφορούμε, δεν το διδασκόμαστε (ελπίζω να έχει αρχίσει πλέον να διδάσκεται) στο σχολείο.

Από την άλλη, δεν υπάρχει και η επαρκής και σωστή αστυνόμευση των ελληνικών δρόμων. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία, εξαντλούν την αποστολή τους (εν πολλοίς) στο να κολλάνε κλήσεις στα παρ-μπριζ για παράνομη στάθμευση.

Οδηγώ στην Συγγρού από τότε που την πάτησε ο Ζισκάρ ντ Εστέν. Ουδέποτε υπερέβην το όριο των 90 χλμ. που γράφουν οι πινακίδες. Πάντα, όμως, με προσπερνούν και με βρίζουν οι πάντες! Ποτέ δεν είδα την Τροχαία να τους σταματήσει για υπέρβαση του ορίου. Θα μου πείτε, δεν έχουμε και κάμερες παρακολουθήσεως, αφού οι πονηροί Έλληνες τις έχουμε σπάσει και τις θεωρούμε “χαφιέδες”!

Δυστυχώς, αγαπητοί, μέσα στα τόσα κακά που μας συμβαίνουν, φοβούμαι ότι θα εξακολουθήσουμε να κατέχουμε τα πρωτεία στα τροχαία δυστυχήματα. Και, πιστέψτε με, δεν φταίνε οι δρόμοι! Όταν ξέρεις ότι δεν έχεις καλούς δρόμους, τους αντιμετωπίζεις μόνο με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: