Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέα διαγνωστική μέθοδος για την ανάπτυξη της Παναρίτη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 25/02/2019

Καλύτερος σχεδιασμός αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πολιτικής και στρατηγικής εφαρμογής

|> “Reality Check Analysis” τιτλοφορείται η νέα διαγνωστική μέθοδος για την ανάπτυξη της οικονομολόγου Έλενας Παναρίτη, ιδρύτριας και διευθύντριας του “Σκέψη για Δράση”. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα παραδοσιακά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης δεν επικεντρώνονται στην ανάλυση της ιστορίας και στο πώς αυτή επηρεάζει τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε μια κοινωνία, ενώ αντίθετα, οι “Θεσμικοί Οικονομολόγοι”, όπως η Έλενα Παναρίτη, θεωρούν πως αυτά τα τρία στοιχεία συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Ακόμη πως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από αβεβαιότητα λόγω της συντριπτικής γραφειοκρατίας και της συνεχούς εισαγωγής νέων διαδικασιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη εμπιστοσύνης η οποία με τη σειρά της διαβρώνει κίνητρα, συμπεριφορές και αποτελεί τροχοπέδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με δυό λόγια η Έλενα Παναρίτη, που είχε διατελέσει στέλεχος της World Bank, στο Stanford Center on Democracy Development and the Rule of Law, έχει αναπτύξει μια πρακτική μεθοδολογία για την αποτελεσματικότερη διάγνωση των αιτιών που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος ονομάζεται “Reality Check Analysis (RCA)” και τα αποτελέσματά της έχουν πρακτικά αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέποντας τον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πολιτικής και στρατηγικής εφαρμογής.

Για την ιστορία, η Έλενα Παναρίτη είναι γνωστή για την επιτυχία της στη μετατροπή της φτώχειας, των άτυπων (informal) οικονομιών σε οικονομίες και κοινωνικές οντότητες. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 30 χώρες υπό κρίση με μεγάλη επιτυχία. Έχει λάβει διεθνή Βραβεία Καλύτερης Πρακτικής και Καινοτομίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, είναι ο ιδρυτής του Σκέψη για δράση, μια πλατφόρμα που προωθεί την καινοτομία. Έχει διδάξει την οικονομική ανάπτυξη χρησιμοποιώντας την ιστορία, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά στο Wharton Business School, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας, στο INSEAD και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins – Σχολή προηγμένων διεθνών σπουδών (SAIS).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: