Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της COSCO για τα έργα στην Πειραϊκή

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 29/08/2021

Κατατέθηκαν από το ‘Παρατηρητήριο Πειραϊκής’ και θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 31/8 – Με συμπαράσταση του ΔΣΠ και πολιτών

|> Την ερχόμενη Τρίτη συζητείται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ‘Παρατηρητηρίου Πειραϊκής’ κατά της COSCO, για τα έργα που πραγματοποιεί στην Πειραϊκή. Στο ‘Παρατηρητήριο Πειραϊκής’ συμπαρίστανται 24 πολίτες και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς. Σε σχετική ανακοίνωση του ‘Παρατηρητηρίου Πειραϊκής’, αναφέρεται:

Το ‘Παρατηρητήριο Πειραϊκής’ με 24 πολίτες και την συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, πέραν της συνεχούς δράσης με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, ενημέρωση και αποκαλύψεις των εγκληματικών παραβάσεων, δίνει επίσης και την δικαστική μάχη των ασφαλιστικών μέτρων μετά την δικαίωσή του με προσωρινή διαταγή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο δικαστήριο της 31η Αυγούστου θα αποδειχθεί :

  • Η καθημερινή, διαρκής, συνεχιζόμενη επί 14 μήνες ρύπανση της Πειραϊκής θάλασσας από χύδην μπάζωμα και διασκορπισμό υλικών που επιφέρει ανυπολόγιστη βλάβη στο φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και στην δημόσια υγεία.

Οι εγκληματικές παραβάσεις της COSCO που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των λουομένων, ακόμη και νηπίων , των κατοίκων, των επισκεπτών καταγγέλλονται καθημερινά στους αρμόδιους οι οποίοι παραμένουν σε απραξία διαβιβάζοντας μόνο τις καταγγελίες από το ένα γραφείο στο άλλο.

  • Η ανυπέρβλητη καταστροφή του βυθού, των αρχαίων δομικών υλικών και του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή κάτω από τόνους λάσπης όπως και το μπάζωμα της παρακείμενης ακτής του Ταφικού μνημείου ,συγκαλύπτονται συστηματικά από την υπουργό πολιτισμού σε επερωτήσεις βουλευτών, την ίδια στιγμή που η COSCO δηλώνει θρασύτατα στα δικαστήρια ότι οι εργασίες ανάδειξης του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του Κονώνειου τείχους δεν συνιστούν προϋπόθεση δια την πρόοδο των εργασιών της.
  • Η τοξικότητα των υλικών του μπαζώματος ενέχει σοβαρότατους κινδύνους, για την υγεία λόγω των περιεχόμενων σε αυτά βαρέων μετάλλων .Τα παραπάνω είναι γνωστά στους αρμόδιους των Υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος , στο Κεντρικο Λιμεναρχείο Πειραιά, και στην περιφέρεια Αττικής η οποία φοβάται ακόμη και να επιβάλλει πρόστιμο στην COSCO για διαπιστωμένες παραβάσεις από τις αυτοψίες της.
  • Το δικαίωμά των κατοίκων να συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά που βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας και να προστατευθεί το Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή του 4ου π.Χ. αιώνα. Με απύθμενο θράσος η COSCO συνεπικουρούμενη από την δημοτική αρχή Πειραιά εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά κανάλια τον περασμένο Απρίλιο δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσει 8 στρέμματα πάρκου μέσα στα 140 στρέμματα δημοτικής περιουσίας στο Παλατάκι. Παραχάραξε με τις εξαγγελίες αυτές την απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά το 2018 η οποία όριζε ότι στις εγκαταστάσεις κρουαζιέρας( Παλατάκι) όπου βρίσκονται καταπατημένα 590 μέτρα του αρχαίου τείχους πρέπει να δημιουργηθεί περιοχή όδευσης και πρασίνου προκειμένου να συνδεθούν τα μνημεία με τον αστικό ιστό .

Η αυθαιρεσία της COSCO έχει απογειωθεί πλέον μέχρι του σημείου να σβήσει από τον χάρτη του Πειραιά την παλαιότερη παραλία λουομένων κάτω από τη Σχολή Δοκίμων , στην οποία καθημερινά κολυμπούν περισσότερα από 200 άτομα σε απόσταση αναπνοής από τα βυθοκορήματα που διαρρέουν στη θάλασσα και διασκορπίζονται στον αέρα. Το ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα της COSCO βασίζεται στο γεγονός ότι η παραλία δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Υδάτων. Τραγικές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Πειραιά διότι ουδέποτε εμφανίστηκε στον τόπο του εγκλήματος για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» , διότι δεν ενέταξε την μόνη φυσική παραλία του Πειραιά την επονομαζόμενη σχολής Δοκίμων ή Καλαμπάκα στο μητρώο υδάτων, διότι δεν λαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία 200 και πλέον καθημερινά λουομένων που τους έχει εγκαταλείψει να κολυμπούν μέσα στα βυθοκορήματα που μεταφέρει η COSCO από τη ζώνη Περάματος .

Καλούμε τους Πειραιώτες που όλο αυτό το διάστημα προσφέρουν ανελλιπώς υλική βοήθεια, χρόνο, μαρτυρίες, δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να μην απογοητεύονται από την φαινομενική παντοδυναμία της COSCO και την συγκάλυψη της από τους αρμόδιους.

Ήδη με τον αγώνα μας έχουμε κερδίσει πολλά. Έχει αναγνωριστεί ήδη το δικαίωμα της πρόσβασής μας στα κατεχόμενα μνημεία ,δικαίωμα που απέκρυπτε τόσο καιρό η δημοτική αρχή και η COSCO.

Ήδη με τους αγώνες μας πετύχαμε να καθυστερήσουμε πολύ τις εργασίες της COSCO και να παρέλθει η διορία εκτέλεσης του έργου , που παρανόμως με φιλικούς διακανονισμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να ανανεώσει. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν τοποθετηθεί μόνο 7 τσιμεντοκιβώτια από τα 92 που προβλέπονται.

Συνεχίζουμε να συλλέγουμε υλικό και μαρτυρίες των παρανομιών. Συνεχίζουμε με ακλόνητη θέληση να αγωνιζόμαστε για την ζωή μας , το περιβάλλον, την προστασία των μνημείων μας για να μην μετατραπεί η πόλη μας σε μια βιομηχανική ζώνη ακατάλληλη για την διαβίωσή μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: