Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ καιμετις 120 ‘σωσίβιες’ δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 27/07/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το φορολογικό νομοσχέδιο  

|> Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, χαμηλότερο επιτόκιο και  κίνητρο σε όλους τους οφειλέτες να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας (φωτό).

Με τις αλλαγές στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις αλλά  παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες από αυτές επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.

Εκτός από τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων το νομοσχέδιο προβλέπει  μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 μεσοσταθμικά κατά 22% που αποτελούν ανάσα για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τους μικροιδιοκτήτες.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του επιτοκίου στο 3% ( από 5% που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση). Παράλληλα στόχος των κινήτρων που προβλέπονται για τους  φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι  «η ισχύουσα – έκτακτου χαρακτήρα – αποτελεί την τελευταία δυνατότητα ρυθμίσεως με όρους και προϋποθέσεις έκτακτης φύσεως, μετά δε, τη λήξη της ισχύος της παρούσας, οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα δύνανται να διευθετούνται μόνο μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.  Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:

– 30% για ακίνητη περιουσία αξίας  έως 60.000 ευρώ.

– 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως  70.000 ευρώ

– 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως  80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν. «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους τους οφειλέτες προβλέπεται επιπλέον κίνητρο προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι  για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

– Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.

– Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.

– Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

– Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

– Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

– Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

– Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: