Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μήνυμα ΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 31/05/2022

Κυριακίδου: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η τέταρτη συχνότερη μορφή καρκίνου, μετά τους καρκίνους προστάτη, μαστού, παχέος εντέρου

|> Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα και η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, έκανε την παρακάτω είδηση:

Κάθε χρόνο, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού συνεχίζουν να έχουν συνέπειες στην υγεία των πολιτών και των κοινωνιών μας. Η σημαντική επιβάρυνση του καρκίνου που συνδέεται με την έκθεση στον καπνό είναι δυστυχώς μια γνωστή πραγματικότητα, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα το 2020 αντιπροσώπευε περίπου το 12 % όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στην ΕΕ.

Είναι η τέταρτη συχνότερη μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Και είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

Υπάρχουν όμως καλές ειδήσεις: πρόσφατα, σε πολλά κράτη μέλη μειώθηκε η συχνότητα της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και οι θάνατοι , κυρίως χάρη στις δράσεις πρόληψης του καπνίσματος και στη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Ο καπνός δεν βλάπτει μόνο την ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση προϊόντων καπνού και τα απόβλητα που παράγει απειλούν και το περιβάλλον μας. Η φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: πρέπει να περιορίσουμε τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσιάζει το όραμά μας για τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό» στην οποία λιγότερο από το 5 % του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού έως το 2040 μέσω ισχυρότερων δράσεων καταπολέμησης του καπνίσματος. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση των συστάσεων της ΕΕ για περιβάλλοντα χωρίς καπνό, την κάλυψη των νέων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, καθώς και την επέκταση των περιβαλλόντων χωρίς καπνό στους εξωτερικούς χώρους.

Όλοι μπορούμε να επιτύχουμε θετικές αλλαγές κατά του καπνίσματος. Τη φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, καλώ τους πάντες να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: