Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιστημονική ημερίδα στο ΣΕΦ: “Πρόσβαση Παντού” για τα ΑμεΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 05/12/2021

Κότιος: “Η προσβασιμότητα παντού  οφείλει να γίνει αποδεκτή από όλους για όλους. Να θεωρείται αυτονόητη πρακτική”

|> Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα “Πρόσβαση Παντού” που συνδιοργανώθηκε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (EE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος, τόνισε: «Η προσβασιμότητα παντού οφείλει να γίνει αποδεκτή από όλους για όλους. Να μην θεωρείται ειδική παροχή αλλά αυτονόητη πρακτική. Να γίνει κοινή απαίτηση ενός βιώσιμου συστήματος για όλους και παντού. Η ανάγκη για πρόσβαση παντού και για όλους πρέπει να αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού σε όλους τους τομείς. Είτε είναι στη βιομηχανία, είτε είναι στις δημόσιες πολιτικές, είτε είναι στις ιδιωτικές μας αποφάσεις».

Η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, είπε: «Η Πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει καθολική πρόσβαση σε αυτά τα άτομα ανεξαρτήτως αναπηρίας. Να ιχνηλατήσει τις διαδρομές, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτές για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Να μετατρέψει χώρους που πριν λίγο καιρό φάνταζαν απροσπέλαστοι σε περιοχές πλήρους και απρόσκοπτης κινητικότητας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, επεσήμανε ότι «είναι ενδεικτικό πως μόλις το 25% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. «Για εμάς το “Πρόσβαση Παντού” είναι ξεκάθαρα μια ουτοπία. Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας και στο χώρο που εκπροσωπώ. Δυστυχώς, από τη θέση αναπηρίας τα τελευταία 25-26 χρόνια η εξέλιξη στη χώρα μας ως προς την προσβασιμότητα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η βουλευτής, Άννα Καραμανλή, ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, καθώς και άλλοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλαος Γιατρωμανωλάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, η εκπρόσωπος του “ΜΕΡΑ25”, Δώρα Θεοδωροπούλου κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: