Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ταξιδιωτικές κάρτες για επιπλέον 20 χιλιάδες 18άρηδες!

ΕU,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 03/05/2019

Μέχρι τις 16 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα DiscoverEU που αφορά νέους και νέους που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για ταξιδιωτικές κάρτες στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU, όπου όλοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη κατά το διάστημα 01/9/2019 – 31/01/2020, εφ’ όσον υποβάλουν αίτηση μέχρι την 16η Μαΐου 2019.

Ο νέος γύρος υποβολής αιτήσεων έπεται ενός πολύ επιτυχημένου πρώτου έτους για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εξερευνήσουν την πολιτισμική πολυμορφία και τις κοινές αξίες της Ευρώπης. Για τη δεύτερη χρονιά τουDiscoverEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην ενίσχυση της μαθησιακής διάστασης του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες και ταξιδιωτικές συμβουλές σχετικά με το τι να επισκεφθούν στην Ευρώπη. Επιπλέον, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λάβουν ένα προσωπικό ταξιδιωτικό ημερολόγιο, προκειμένου να καταγράψουν τις εμπειρίες τους και τις σκέψεις που τους γεννούν, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κοινοτήτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Παράλληλα, η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες ώστε να κάνει το πρόγραμμα DiscoverEU πιο συμμετοχικό και πιο προσβάσιμο σε όλους, καθιστώντας ακόμη πιο εύχρηστο το σύστημα υποβολής αιτήσεων, παρέχοντας συμβουλές για οικονομικά ταξίδια και λαμβάνοντας υπ’ όψιν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ανάγκες των νέων με αναπηρίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν.

Ο επίτροπος Tibor Navracsics, αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε σχετικά:

«Είμαι υπερήφανος που προωθούμε την πρωτοβουλία DiscoverEU και δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πραγματικά ευρωπαϊκή εμπειρία. Ελπίζω ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα DiscoverEU θα τους εμπνεύσει να δραστηριοποιηθούν στις κοινότητές τους και να γίνουν πρεσβευτές της Ευρώπης και ότι δεν θα ψηφίσουν απλώς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά θα ενθαρρύνουν και τους συνομηλίκους τους να πράξουν το ίδιο ή θα συνεργαστούν μαζί μας για την οικοδόμηση ζωντανών κοινωνιών. Οι νέοι είναι το μέλλον της Ευρώπης και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούγεται η φωνή τους».

Ποιοι δικαιούνται – Διαδικασία υποβολής αίτησης

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί μεταξύ της 2ας Ιουλίου 2000 (συμπεριλαμβανομένης) και της 1ης Ιουλίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και να είναι προετοιμασμένοι να ταξιδέψουν μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2019 και της 31ης Ιανουαρίου 2020, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας (EYP). Μια επιτροπή αξιολόγησης θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει τους επιτυχόντες. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της επιλογής τον Ιούνιο του 2019.

Οι επιτυχόντες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ατομικά ή με ομάδα έως πέντε ατόμων. Κατά κανόνα θα μετακινούνται με τρένο. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία πρόσβαση σε όλη την ήπειρο, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία ή πλοία ή, κατ’ εξαίρεση, αεροπλάνο. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής νέων ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά της ΕΕ.

Γενικές πληροφορίες

Το DiscoverEU είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία ανοιχτή σε νέους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από μειονεκτούντα περιβάλλοντα, η οποία τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν νέα πράγματα ταξιδεύοντας. Η Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία τον Ιούνιο του 2018 με αρχικό προϋπολογισμό €12 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται στα €16 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει δώσει σε περίπου 30.000 νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και να βιώσουν όλα όσα ενώνουν την Ευρώπη. Στον πρώτο γύρο του DiscoverEU συμμετείχαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι, δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα που απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συμμετέχοντες που δεν γνωρίζονταν έως τότε συνδέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν ταξιδιωτικές ομάδες από πόλη σε πόλη ή φιλοξένησαν ο ένας τον άλλον στα σπίτια τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν τέταρτο γύρο υποβολής αιτήσεων πριν από το τέλος του 2019. Επίσης, πρότεινε να δεσμευτεί ποσό ύψους €700 εκατ. ευρώ για το DiscoverEU στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν αυτήν την πρόταση, από το 2021 έως το 2027 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο 18χρονοι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: