Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μαθητές του Ζαννείου διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό Διαστημικής

Βραβεύτηκαν από τον δήμαρχο Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βράβευσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ομάδα «Zanneio Stradust» από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, για την κατάκτηση της 2ης θέσης σε διεθνή διαγωνισμό της NASA, του ΜΙΤ και της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Οι 18 μαθητές, με τους καθηγητές τους Π. Μπουμπούλη και Σ. Τσαντίλα, ταξίδεψαν στο διαστημικό κέντρο ESA/ESTEC στην Ολλανδία, όπου έλαβε χώρα ο τελικός του διαγωνισμού.

Οι μαθητές του Ζαννείου κλήθηκαν να προγραμματίσουν δορυφόρους στο διάστημα για να μελετήσουν και να φωτογραφίσουν σημεία ενδιαφέροντος στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς και κατάφεραν να διακριθούν μεταξύ 200 σχολείων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

zanneio sxoleio2

Για την αποστολή της ομάδας στην Ολλανδία, ο Όμιλος Αριστείας Μαθηματικών – Πληροφορικής – Αστρονομίας SIMA CLUB του Ζαννείου έλαβε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Πειραιά, ύψους 5.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Πειραιά, κατά  την απονομή των επαίνων δήλωσε:

«Σας καλωσορίζω στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μαθητές και καθηγητές του Ζαννείου σχολείου. Η διάκρισή σας δεν αφορά μόνο τον Πειραιά, αλλά συνολικά τη χώρα. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει πολλές φορές, μαθητές ελληνικών σχολείων να έχουν τέτοιου είδους διεθνείς διακρίσεις. Θεώρησα σωστό, εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου να βραβεύσουμε τα παιδιά για τις προσπάθειές τους και να συγχαρούμε φυσικά και τους καθηγητές οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Μακάρι να έχουμε διακρίσεις και από άλλα σχολεία της πόλης, κάτι το οποίο θα δώσει χαρά σε όλο το δημοτικό συμβούλιο και σε όλη την πόλη. Η διάκριση των μαθητών του Ζαννείου είναι ιδιαίτερη επειδή αφορά σε ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα διαστημικής και προγραμματισμού. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε τα μέγιστα ώστε να πάει η αντιπροσωπεία στην Ολλανδία παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Συγχαρητήρια από όλους. Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση».

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Ζαννείου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά Σωτήρης Τσαντίλας είπε:

«Όταν συζητήσαμε με τον Δήμαρχο για τον διαγωνισμό μας υποσχέθηκε ότι θα μας στηρίξει και το έπραξε. Μας στήριξε οικονομικά και έκανε δυνατό το ταξίδι μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί στην εποχή που ζούμε, μερικές φορές τα σημαντικά πράγματα χάνονται και δίνουμε αξία στα ασήμαντα. Ο διαγωνισμός ήταν πολύ σημαντικός, ξεκίνησαν 200 σχολεία από όλο τον κόσμο με απίστευτο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Εμείς συμμετείχαμε για πρώτη φορά και βγήκαμε δεύτεροι. Η σημασία του διαγωνισμού φαίνεται από το γεγονός ότι το διοργάνωνε το MIT, μαζί με τη ΝΑΣΑ και την ESA. Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ τρεις μήνες ο προγραμματισμός γινόταν σε εξομοιωτή, ο τελικός έγινε με πραγματικά μίνι διαστημόπλοια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι αστροναύτες που ήταν εκεί ασχολήθηκαν για μια ημέρα με τον δικό μας διαγωνισμό. Ήταν πάρα πολύ σπουδαίο, αλλά κυρίως διασκεδαστικό και ευχάριστο. Τα παιδιά πέρασαν πολύ καλά, έμαθαν πολλά πράγματα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: