Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγάλη έξαρση σε Ελλάδα / Ευρώπη παρουσιάζει η ιλαρά!

ΥΓΕΙΑ στις 04/05/2019

Το 2018 σημειώθηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα στη χώρα μας, ενώ υπάρχει ανησυχία για το 2019 καθώς παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις

|> Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για την έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάζει η ιλαρά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Κύρια αιτία γι΄αυτή την -μερικές φορές- θανατηφόρο μεταδοτική ασθένεια είναι ο μη εμβολιασμός.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΙΣΠ) και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό του Νίκο Πλατανησιώτη και τον α’ γεν. γραμματέα Γιώργο Βίτσα, αναφέρεται:

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς είχαμε στην Ελλάδα το 2018,  αλλά και στην Ευρώπη.  Ουσιαστικά υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο  (25.863 το 2017,  ενώ  82.596 κρούσματα το 2018 πανευρωπαϊκά).  Η χώρα μας κατέκτησε ¨επαξίως¨ την όγδοη θέση στην Ευρώπη με 2.193 κρούσματα το 2018,  ενώ το 2019 υπάρχουν αυξητικές τάσεις.

Τί είναι όμως η Ιλαρά;

Είναι ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς και διακρίνεται σε 3 στάδια:

  • Το πρόδρομο (καταρροϊκό)
  • Το εξανθηματικό  και
  • Το στάδιο αποδρομής

Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7 έως 21 ημέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών.  Σπανίως μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων.  Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο περίπου 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες  λόγω επιπλοκών.  Ας μην ξεχνάμε ότι η ιλαρά,  εκτός του ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα,  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές,  όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής  κ.α.

Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο;  Ουσιαστικά μέσω της ψεύτικης πληροφόρησης που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα μέσω διαδικτύου και του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι ο εμβολιασμός.  Είναι καιρός να κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες των καιρών και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για να προστατεύσουμε τις ζωές πρωταρχικά των παιδιών μας,  αλλά και των ενηλίκων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: