Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ελευθέρας” για εμβολιασμένους και περιορισμός για “αρνητές”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 09/10/2021

Μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας με άλλες υπηρεσίες για εκτέλεση ειδικού προγράμματος ελέγχων προς τήρηση των οδηγιών

|> Με μεικτά κλιμάκια πέντε υπηρεσιών, αρχίζει από σήμερα Σάββατο 9/10 “σαφάρι” σε όλη την επικράτεια για την τήρηση των απαγορεύσεων για να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο κορωνοϊός. Πάντως οι εμβολιασμένοι θα έχουν το “ελευθέρας” για παντού!

Το ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, βάσει στοχευμένου σχεδίου (9 έως 23 Οκτωβρίου), θα εκτελείται από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

Για τον σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές είναι:

  • Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. 
  • Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες. 
  • Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%. Στους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν όπως ίσχυαν.

Εξ άλλου, όπως είπε ο υπουργό Υγείας, αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή και πως ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι “κόκκινες περιοχές” για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της κινητικότητας των εμβολιασμένων και της νέας φάσης στην εστίαση και τη διασκέδαση θα γίνει την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Όσον αφορά τους ειδικούς της Επιτροπής δηλώνουν ήδη την αγωνία τους για την επίδραση της νέας κατάστασης με τα 2.324 νέα κρούσματα, τους 334 διασωληνωμένους και τους 22 θανάτους…

Τι γνωμοδότησε η Επιτροπή 

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: