Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απόφαση Μονομελούς κατά COSCO για τοξικά βυθοκορήματα

Χωρίς κατηγορία στις 23/01/2022

Μετά από άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στις 31 Αυγούστου 2021 από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και 24 κατοίκους της περιοχής – Ίδρυση νέου συλλόγου 

|> Από την ακροαματική διαδικασία και το φωτογραφικό υλικό που προσκομίσαμε αποδείχτηκε η ζημιά του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκλήθηκε από την διαρροή 20.000 τόνων τοξικών βυθοκορημάτων στη θάλασσα, εξ αιτίας της θραύσης του κεσόν. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση από το “Παρατηρητήριο Πειραϊκής”, με αφορμή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για τα ασφαλιστικά μέτρα της 31ης Αυγούστου 2021 κατά της COSCO. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 10 Δεκ 2020 διοχετεύθηκαν 20.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων εν μέσω καταιγίδας και το κεσόν έσπασε στα δυο «προκαλώντας ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος αφού τα άγνωστα σε αυτό εγκιβωτισμένα υλικά τα οποία κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν ήταν αδρανή υλικά όπως ανεπιτυχώς επιχείρησαν να παρουσιάσουν COSCO –ΤΕΚΑΛ. Αντιθέτως πιθανολογήθηκε ότι τα κεσον εφ όσον τοποθετηθούν πληρώνονται με βυθοκορήματα τα οποία εμπεριέχουν τοξικά υλικά όπως κατέθεσε με σαφήνεια ο μάρτυς των αιτούντων ο οποίος τυγχάνει ειδικός και αξιόπιστος επί του θέματος αυτού ως καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του τμήματος Ναυτιλιακών σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά. Περαιτέρω χιλιάδες τόνοι υλικού περί τους 20000 τόνους κάλυψαν τον βυθό της θάλασσας».

Το δικαστήριο υποχρεώνει τις COSCO-ΤΕΚΑΛ

  1. να απομακρύνουν πλήρως το σπασμένο υπολειπόμενο κεσόν συντάσσοντας επίσης αναλυτικό βυθομετρικό χάρτη αποτύπωσης του βυθού τον οποίο θα κοινοποιήσουν «στο Παρατηρητήριο της Πειραϊκής το οποίο αποτελεί ένωση προσώπων που μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό την άσκηση ελέγχου στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία στην περιοχή του Πειραιά».
  2. Να διενεργούν μετρήσεις στην υδάτινη στήλη σε τέσσερα σημεία περιμετρικά του έργου με την μέτρηση περισσότερων στοιχείων όπως βαρέων μετάλλων, αιωρούμενων στερεών και αλάτων, οργανικών και οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε εβδομαδιαία βάση. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων να κοινοποιούνται στο Παρατηρητήριο Πειραϊκής και στον Δικηγορικό σύλλογο.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν σταμάτησε τις εργασίες για την κατασκευή του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή γιατί πιθανολόγησε ότι:

  • το έργο θα αποφέρει τεράστια οφέλη για τον λιμένα και την εθνική οικονομία.
  • Η COSCO θα συμμορφωθεί στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία των μνημείων.
  • Οι εργασίες τελούν υπό την επίβλεψη του ανεξάρτητου μηχανικού της εταιρείας Hill International

Στο πεντάμηνο που μεσολάβησε από την ακροαματική διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, οι COSCO- ΤΕΚΑΛ συνεχίζουν να ρυπαίνουν καθημερινά τη θάλασσα και τον αέρα διασπείροντας τα τοξικά βυθοκορήματα που προέρχονται από τις βυθοκορήσεις του λιμένα Ηρακλέους( Κερατσίνι) κατά τη διαδικασία πλήρωσης των κεσόνς.

Το διαρραγέν κεσόν του οποίου η δικαστής διατάσσει την πλήρη απομάκρυνσή του ,οι εταιρείες το επικάλυψαν με νέο κεσόν χωρίς να το απομακρύνουν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου2021. Η υπόθεση αυτή έχει καταγγελθεί από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής στον εισαγγελέα Πειραιά προσκομίζοντας αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ελήφθησαν με σύγχρονο πολυδεσμικό βυθόμετρο με δυνατότητες γεωαναφοράς.

Ευχαριστούμε τον δικηγόρο μας Βαγγέλη Αναγνώστου που αφιλοκερδώς στήριξε την υπόθεση όλων μας καθώς και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς που έκανε πρόσθετη παρέμβασή υπέρ μας και ιδιαιτέρως τον εκπρόσωπό του Ιωάννη Καρδαρά. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη και φίλους μας που καθημερινά στέλνουν φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες από τον ευρύτερο Πειραιά, τη Σαλαμίνα, Ελευσίνα, Βουλιαγμένη.

Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας του Πειραιά με την συνδρομή των φίλων και συνδημοτών μας.

Ίδρυση νέου συλλόγου στην Πειραϊκή

Στις 20/12/2021 πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πειραϊκής Χερσονήσου – “ΟΣΤΡΙΑ”. Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή η οποία εκλέχτηκε στην ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου έχει την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος Μιχάλης Λεάνης, γραμματέας Γιώργος Ποντικός, ταμίας Νίκος Σάρδης, Μέλη: Αλεξία Γαβρίλη, Μπάμπης Γκερλές, Βασίλινα Μπισμίκη, Δέσποινα Σπυριδάκη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απευθύνεται και καλεί να τον πλαισιώσουν εργαζόμενοι, νέοι και νέες, άνεργοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, επιστήμονες, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι που κατοικούν, εργάζονται ή έχουν κοινωνικούς και άλλους δεσμούς με την περιοχή της Α’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Πειραιά.

> Επικοινωνία: email: ostria.peiraiki2021@gmail.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: