Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με παράλληλα δρώμενα το εφετεινό τέταρτο Φεστιβάλ της Σερίφου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 15/07/2015
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Σερίφου πραγματοποιείται στο μαγικό θέατρο της Κάτω Χώρας, από τις 27 Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου 2015, με σοπό η μουσική να γεμίσει το Αιγαίο και να συνδέσει τον ουρανό με τη θάλασσα σαν φυσικό σκηνικό στο κοίλο θέατρο της Σερίφου.
Κύριος στόχος, η εξάπλωση της Τέχνης και του πολιτισμού, της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό αλλά την εξωστρέφεια του νησιού στον κόσμο, το Φεστιβάλ Σερίφου ανοίγει τις πύλες του με ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της μουσικής.
Όμως στο Φεστιβάλ Σρίφου, υπάρχουν και παράλληλα δρώμενα, όπως:
25/7 – 13/8
Ομαδική έκθεση σπουδαστών γραφιστικής
του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ
Το Φεστιβάλ Σερίφου και η μοναδική ατμόσφαιρα του νησιού ενέπνευσαν τους γραφίστες του Κολεγίου Τέχνης και Design ΑΚΤΟ να δημιουργήσουν πρωτότυπες αφίσες. Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο μήνυμα – κάλεσμα  του Φεστιβάλ, και χρησιμοποίησαν μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία και συμβολισμούς, προκειμένου να μας ‘ταξιδέψουν’  με τη δική τους οπτική, στις μοναδικές ομορφιές της. Και καλούν Σεριφιώτες και ταξιδιώτες να δουν τη δουλειά τους και να ταξιδέψουν μαζί τους. Συμμετέχουν οι σπουδαστές: Κατερίνα Αλεξοπούλου, Ιωάννα Αντωνάκογλου, Εμμανουέλα Αντωνίου, Μάριος Μπαλάσκας, Δημήτρης Καχριμάνης, Έλλη Σάρρου, Μαριάννα Φάλαρη, Σταύρος Καραμπέρης, Δανάη Κώτσου, Μαρία Κουλιάκη, Νίκος Κυριακός, Δημήτρης Μαγιέτος, Στεφανία Ναζιροπούλου, Νίνα Κέκερη, Ελένη Πατινιωτάκη, Βικτώρια Σόδη, Τάσος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Τρέσσου, Στέφανος Γιαννόπουλος, Σίσσυ Μέττου, Κώστας Στάμου, Τόνια Γιασεμάκη.
Υπεύθυνος καθηγητής:  Αρτέµης Ρούσσος
Εκθεσιακός χώρος: Θέατρο Σερίφου
Ελεύθερη Είσοδος
25/7 – 13/8
Έκθεση Νεοϊμπρεσιονιστών (Τοπιογράφων)
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα γκρουπ τοπιογράφων απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκε στη Σέριφο από τις 8 έως τις 14 Ιουνίου.
Ήρθαν για να βρεθούν αντιμέτωποι με την φύση της Σερίφου. Άνοιξαν τα καβαλέτα τους και τις μπογιές τους, στερέωσαν καλά τους καμβάδες τους, φόρεσαν το καπέλο τους και προσπάθησαν κάτω από τον ήλιο να απεικονίσουν – ο καθένας με τον τρόπο του – τα στοιχεία και τα χρώματα του νησιού.
Η ώχρα, το σκούρο μπλε της θάλασσας, το άσπρο των σπιτιών, το πράσινο της συκιάς, ο αέρας, οι άνθρωποι του νησιού, τα καΐκια, το πρωινό κι απογευματινό φως των Κυκλάδων, τα κύματα και η σύγκρουση τους με τους βράχους είναι στοιχεία που γοητεύουν τους τοπιογράφους των Κυκλάδων ανά τους αιώνες. Ο τοπιογράφος καλείται, με τα ίδια απλά μέσα που είχε πάντα, να καταγράψει όλα αυτά τα στοιχεία και να κάνει κάτι τόσο απλό, όσο και δύσκολο: να συγκινήσει τον θεατή και να τον κάνει να νοιώσει ότι όταν ζωγράφιζε τον πίνακα, ο ήλιος έλιωνε την πέτρα, η φύση μοσχομύριζε, η θάλασσα ήταν δροσερή κι ο αέρας πολύ δυνατός.
Όπως οι αρχαίοι γλύπτες και οι Γάλλοι ιμπρεσιονιστές – που δίδασκαν φτιάχνοντας αριστουργήματα, ότι η τέχνη φτιάχνεται στη φύση κι όχι στα σαλόνια των κριτικών τέχνης – έτσι και το γκρουπ αυτών των ζωγράφων έφτιαξε και μας άφησε να εκθέσουμε μερικά από τα καλύτερα τους έργα, εμπνευσμένα από την φύση του αγαπημένου μας νησιού.
Η οργανωτική επιτροπή:
Λέον Χόλμς, Δημήτρης Βογιαζόγλου και Μάικλ Ρίτσαρντσον
με την συνεργασία του Φεστιβάλ Σερίφου.
Εκθεσιακός χώρος: Θέατρο Σερίφου
Ελεύθερη Είσοδος
25/7 – 13/8
«Φιγούρες» Έκθεση Ξυλογλυπτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας
από την ομάδα «συνArtηση 5»
Η ομάδα συνArtηση 5 παρουσιάζει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σερίφου την ομαδική έκθεση “Φιγούρες”. Ξυλογλυπτική, Ζωγραφική και Φωτογραφία διαλέγονται μεταξύ τους και συνθέτουν ένα έργο όπου κάθε καλλιτέχνης, με τον δικό του τρόπο αντιδρώντας σε ό,τι μας περιβάλλει σήμερα, απεικονίζει ανθρώπινες μορφές. Γυναίκες σχεδιασμένες με έντονες γραμμές, μόνες πάνω στον καμβά βρίσκονται σε κάποιον απροσδιόριστο χώρο. Ζωγραφισμένες φιγούρες στα παράθυρα και στα μπαλκόνια, ανάμεσα στο έξω και στο μέσα του αστικού αρχιτεκτονικού τοπίου, συνυπάρχουν με φωτογραφίες όπου η κλίμακα του περιβάλλοντος χώρου κυριαρχεί και οι ανθρώπινες φιγούρες “υποχωρούν” στο βάθος του κάδρου, ορατές μεν αλλά λιγότερο σημαντικές.  Ξύλινες, μοναδικές, ανθρώπινες φόρμες που φέρουν ίχνη από το ταξίδι τους στα ρέματα, στη θάλασσα του Αιγαίου, στις ακτές του, παρεμβάλλονται και αποκαλύπτουν τον “κρυμμένο” τους κόσμο.
Ομάδα συνArtηση 5: Μαίρη Σκιαδά, Κατερίνα Δροσοπούλου, Αλέξανδρος Κριεζής, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου
Εκθεσιακός χώρος: Θέατρο Σερίφου
Ελεύθερη Είσοδος
Εμπειρία Μισόφωτη”  Γιάννης Τυροβολάς – Κώστας Υφαντής
Έκθεση Φωτογραφίας – Ποίηση
Μέρες μαυρισμένες
σκάβουν μέσα βαθιά
να προλάβουν το χρόνο…
Με το στίχο αυτό ξεκίνησε σιγά-σιγά και επίπονα ο φίλος Κώστας Υφαντής να γράφει τον ένα στίχο μετά τον άλλο για τους μεταλλωρύχους του νησιού εμπνεόμενος από κάτι φωτογραφίες μου και κάποιες σκόρπιες συζητήσεις.
Όταν δε τέλειωσε ό,τι είχε να πει, μου έστειλε τη ποιητική συλλογή με το ταχυδρομείο να της ρίξω μια ματιά. Αισθάνθηκα τότε, ότι ήταν χρέος μου να γυρίσω στο νησί, ύστερα από 6 χρόνια, και να ολοκληρώσω ό,τι άφησα ημιτελές το καλοκαίρι του 1997. Περιπλανήθηκα στο νησί φωτογραφίζοντας, γνώρισα μεταλλωρύχους, άκουσα τις ιστορίες τους, διάβασα για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του νησιού με κορύφωση την ματωμένη εκείνη απεργία του 1916.
Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας – ποίησης είναι απόσταγμα της μισόφωτης εκείνης εμπειρίας. Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά αισθάνομαι, ότι η Σέριφος δεν υπήρξε μόνο η αφορμή για την μετέπειτα συστηματική ενασχόληση μου με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία, αλλά αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση.
Αθήνα, Απρίλιος 2015
Γιάννης Τυροβολάς
Εκθεσιακός Χώρος: ΑΕΡΙΝΟ, Café/bar στη Χώρα από τις 26/6 – 10/7
ΑΝΕΜΟΣ, Café/bar στο Λιβάδι από τις 11/7 – 31/8.
Είσοδος Ελεύθερη
2/8
Παρουσίαση βιβλίου
ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΙΤΑΛΙΩΤΟΥ-ΣΕΤΤΑ “Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά”
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Στο Θέατρο Κάτω Χώρας πριν τη συναυλία του Φεστιβάλ Σουραυλιού
Μπορεί από μια απρόσμενη ανατροπή της καθημερινότητάς μας να βγει κάτι καλό; Ο Σταμάτης, μαθητής της E′ Δημοτικού, ακολουθεί τη μητέρα του, διορισμένη φιλόλογο, στο κυκλαδονήσι της Σερίφου. Κι αν έκανε αρχικά την «καρδιά του πέτρα», πολλά θα συμβούν που θα τον κάνουν να αγαπήσει «το νησί με τη σιδερένια καρδιά».
Στο νέο του ξεκίνημα θα τον ακολουθήσει κι ο «Σερίφιος βάτραχος», ένα νόμισμα από το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, που μετά από αιώνες νοσταλγίας θα γυρίσει στον τόπο που τον γέννησε: από την πολύβουη τσιμεντούπολη στο ήρεμο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σέριφο και κέρδισε το πρώτο βραβείο Ταξιδιωτικού Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Κάθε βιβλίο της σειράς Λολοτεχνικές Εξερευνήσεις διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό μέρος της χώρας μας. Στόχος είναι οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, με την πολιτιστική και πολιτισμική του παράδοση αλλά και την ιστορία του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: