Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με παρέμβαση του Ρουβά “θυμηθήκαμε” ότι το Τραγούδι έχει δημιουργούς…

Χωρίς κατηγορία στις 28/05/2016

Μέμνησο των “θηρίων”…

xanthidis p

|> Παντ. Ξανθίδης

|> Μία παρέμβαση του Σάκη Ρουβά χθες το βράδυ στο «X Factor», θα δημιουργούσε αναστάτωση στα τηλεοπτικά πράγματα, εάν στη χώρα μας λειτουργούσαν οι νόμοι, η λογική, ή τουλάχιστον η τσίπα!

Η «μπηχτή» του Σάκη Ρουβά, είχε σχέση με την μη αναφορά των ονομάτων των δημιουργών των τραγουδιών που ακούγονται – και προς τιμή του! Ο «επίτροπος» Γιώργος Θεοφίλου πήρε τη σκυτάλη και ανέφερε τα ονόματα του συνθέτη και του στιχουργού ενός τραγουδιού. Όμως…

Όμως, αν και δημιουργός ο ίδιος ο κ. Θεοφάνους τόσον καιρό δέχεται τα τραγούδια που μεταδίδονται να εμφανίζουν ως γεννήτορα τον ερμηνευτή και όχι τους δημιουργούς…

Μπορεί, η παραγωγή να έχει τους λόγους της, αλλά οι δημιουργοί πρέπει να επιμένουν. Τουλάχιστον, στο άκουσμα του ονόματος του ερμηνευτή να ταυτοποιείται το τραγούδι με ένα «με τον» και όχι με το «του». Κι αυτό επειδή το τραγούδι ανήκει «συγγενικά» στον ερμηνευτή και δεν είναι δημιούργημα του!

Και κακώς στην εν λόγω εκπομπή, παρουσιάζονται (σκανδαλωδώς!) οι τραγουδιστές σαν δημιουργοί!

Το να μην διαμαρτύρονται οι δύο τραγουδίστριες της κριτικής επιτροπής (Πέγκυ Ζήνα και Τάμπτα) είναι… πταίσμα. Το να μην αντιδρούν ο Γιώργος Θεοφάνους και ο Θοδωρής Μαραντίνης, είναι… κακούργημα, διότι και οι ίδιοι είναι δημιουργοί!

Κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και γενικά όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του ελληνικού Τραγουδιού, αποφάσισαν να αντιδράσουν κατά των δισκογραφικών εταιρειών, για τα «συγγενικά δικαιώματα» και μεταξύ άλλων τα «θηρία» (τότε, έτσι τους λέγαμε!) είχαν απαιτήσει ώστε ακόμη και στην απλή αναφορά τού κάθε τραγουδιού να γράφονται ή να ακούγονται τα ονόματα των δημιουργών του. Έτσι κι έγινε!

Μπορεί κάποιοι σήμερα να μην το τηρούν, αλλά όταν κάποιος γράψει ή πει, π.χ. «το τάδε τραγούδι ΤΟΥ Ρέμου» και όχι «το τάδε τραγούδι ΜΕ ΤΟΝ Ρέμο», όσο νά ΄ναι δείχνει κάποια άγνοια. Εκτός βέβαια, αν ο π.χ. Ρέμος τυγχάνει και δημιουργός του τραγουδιού, όπως οι Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας κ.ά. που ερμηνεύουν τις δικές τους δημιουργίες.

Τέλος, υπάρχει και άλλη τηλεοπτική εκπομπή, όπου εκεί σνομπάρονται «άγρια» οι δημιουργοί. Πρόκειται για την εκπομπή «Δεν έχω λόγια» με την άψογη παρουσίαση του Γιώργου Καπουτζίδη.

Όμως, θα ήταν… αδικία, να περάσει ασχολίαστο το αίσχος που συμβαίνει με την παρουσίαση των τραγουδιών, όπου ως δημιουργοί εμφανίζονται στην «ψύχρα» οι ερμηνευτές τους! Και το τραγικότερο; Όπως είναι γνωστό, ενώ η εκπομπή βασίζεται στους στίχους των τραγουδιών, ποτέ -μα ποτέ!- δεν γίνεται αναφορά ούτε καν του ονόματος του ανθρώπου που έγραψε τους στίχους, για να γίνονται κάποιοι άλλοι «μάγκες»!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: