Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ίσως δεν κάηκαν τυχαία τα ελληνικά πολυκαταστήματα

FLASH στις 21/12/2020

Με συνεχείς εμπρησμούς από “αγνώστους” έγιναν παρελθόν μεγάλες επιχειρήσεις

Απόστολος Φορλίδας |> Κάποιοι καταφέρανε να μην έχουμε ελληνικά πολυκαταστήματα…  Στις 19 Δεκεμβρίου το 1980 κάψανε το ΜΙΝΙΟΝ, κάψανε τον ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ και κάψανε το 1981 το ATHÈNEE, τον ΚΛΑΟΥΔΑΤΟ, τον ΔΡΑΓΩΝΑ και τον ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ (σε Πειραιά).

Δεν έχει βρεθεί από τότε ποιος έκανε τους εμπρησμούς. Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και ίσως δράστες ή ηθικοί αυτουργοί να μη ζουν πια.

Στις 10 Ιανουαρίου 1991, μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, στην Πάτρα, του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα διαδηλώσεις έγιναν στην Πάτρα και την ίδια μέρα στην Αθήνα με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και πολλά επεισόδιά με το πιο δραματικό την πυρκαγιά στην Πανεπιστημίου των χώρων του Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ.

Στις 19:20 το κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το κατάστημα Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ, στη γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, τυλίχτηκε στις φλόγες. Αν και ήταν κλειστό, στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου εργάζονταν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που διατηρούσαν γραφεία.

Οι 16 εγκλωβισμένοι αναζήτησαν αγωνιωδώς μια διέξοδο. Τέσσερις από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Άφησαν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία και εγκαύματα. Ήταν ο 32χρονος Περικλής Ρεπάτης που διατηρούσε γραφείο μηχανοργάνωσης στον έκτο όροφο, ο 60χρονος χρυσοχόος Γιάννης Νεμετζίδης, που εργαζόταν στον πρώτο όροφο και ο 57χρονος δικηγόρος Εμμανουήλ Κοντόπουλος, ο οποίος, όταν είδε τη φωτιά να μπαίνει στο κτίριο, προσπάθησε να ανεβεί στους πάνω ορόφους με το ασανσέρ και εγκλωβίστηκε στην καμπίνα.

Απανθρακωμένο βρέθηκε και το πτώμα ενός ακόμη νεαρού, στις σκάλες προς τον πρώτο όροφο. Η ταυτότητά του δεν έγινε ποτέ γνωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το κατάστημα Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ συνδεόταν με ανθρώπινη τραγωδία.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1972 το “Multi Shop” του Κ. ΜΑΡΟΥΣΗ, το οποίο στεγαζόταν στην οδό Αιόλου 94, τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ο εισαγωγέας κρεάτων Δημήτρης Δασκαλάκης και να πεθάνει από θερμοπληξία ο 32χρονος ξυλουργός Γιώργος Κουτσός, οι οποίοι βρίσκονταν στον πέμπτο όροφο του κτιρίου.

Από τη δεκαετία του ‘90 σταδιακά μπήκαν στη ζωή μας εμπορικές αλυσίδες από το εξωτερικό, που απέκτησαν πιστή πελατεία και ουρές στις εκπτώσεις…

Η έννοια ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ βρίσκεται σε δύσβατα νερά. Κυριαρχεί το ξένο σε κάθε τι στη ζωή μας και το ζούμε και το ξέρουμε καλά. Με την ύπαρξη των εμπορικών κέντρων τύπου MALL δεν υπάρχει άλλος … αέρας για νέο ανάλογο σκηνικό… Εκτός κι αν έρθει ένας μεγάλος “κράχτης” και τα σαρώσει όλα!

Έμειναν οι αναμνήσεις στους παλιότερους, από τα πολυκαταστήματα που κάηκαν και δεν ξανάνοιξαν…

Υ/Γ: Είχα την τύχη να γνωρίσω τον ιδιοκτήτη του ΜΙΝΙΟΝ τον αείμνηστο Γιάννη  Γεωργακά και την σύζυγό του την αείμνηστη κυρία Αμαλία. Δεν απέκτησαν παιδιά. Άνθρωποι σεμνοί που δεν θέλησαν ΠΟΤΕ να το παίξουν καμπόσοι και δήθεν. Ήταν  ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ… Αιωνία τους η μνήμη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: