Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιήματα -επιστολές που δεν έφτασαν στους παραλήπτες…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/12/2019

Με τον τίτλο “Οι άγκυρες δεν ωφελούν” κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της Ρίτσας Μασούρα

|> Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται ήδη η ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα με τον τίτλο “Οι άγκυρες δεν ωφελούν“. Η παρουσίαση έγινε με μεγάλη επιτυχία από τς εκδόσεις “Φίλντισι” της Σίσσης Καπλάνη στον χώρο “Αίτιον” της Τζιραίων 8-10.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Τόνια Μανιατέα και ομιλητές ήταν οι:

  • Θανάσης Βασιλείου: Μεταφραστής, κριτικός βιβλίου
  • Άγγελός Δενδρινός: Μουσικολόγος
  • Αθανάσιος Δρίτσας: Καρδιολόγος Ωνασείου, συνθέτης
  • Γιώργος Μπούτλας: Γιατρός, διδάκτωρ Βιοηθικής
  • Αννίτα Πατσουράκη: Ιστορικός Τέχνης

Λίγα λόγια…

Η ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα «Οι άγκυρες δεν ωφελούν» διατρέχει τον παρελθόντα και παρόντα χρόνο με αστραπιαία ταχύτητα, συμπυκνώνοντας σε οριοθετημένους στίχους μηνύματα προς ζώντες και νεκρούς, περιγράφοντας, παράλληλα, πραγματικές ή φανταστικές καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν ή απασχόλησαν κατά καιρούς την ίδια και το περιβάλλον της.

Εμμέσως, η Ρίτσα Μασούρα επιχειρεί να περάσει ρεαλιστικά μηνύματα για την έννοια της ζωής και του θανάτου, του έρωτα, της χαράς, του λυγμού, του πόνου, μα κυρίως για την έννοια της αντοχής και ανοχής του ανθρώπου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει εκείνους που έχουν φτάσει ως ένα κομβικό σημείο της ζωής τους και επιθυμούν να πάνε λίγο πιο πέρα.

Αν και ποτέ δεν έχει δηλώσει ποιήτρια, παρά μόνον δημοσιογράφος, είναι καταλυτική η απόφασή της να τσαλακωθεί και να εκτεθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της απόφασης και πάντα με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί για την ίδια μια πολύ πιο αποδεκτή εικόνα του κόσμου.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις, με τον γενικότερο τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε» ανήκουν στον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Κατά μια ευτυχή συγκυρία τα έργα δένουν απόλυτα με το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής, καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα θυμίζουν επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: