Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Γουλανδρής – φιλόπατρις και άρχοντας της ναυτιλίας μας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 25/05/2017

Με το εύδρομον ΑΒΕΡΩΦ για μακριά…

|> Δημήτρης Καπράνος

|> Ένα από τα επιφανέστερα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογενείας, ο Αλέξανδρος Γουλανδρής, έφυγε χθες τα ξημερώματα για το μεγάλο ταξίδι. Γόνος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογενείας των Γουλανδρήδων, με καταγωγή από την Άνδρο, διηύθυνε με επιτυχία, μαζί με τους αδελφούς του, την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση.

Αθόρυβος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος, είχε κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των συνεργατών του και, κυρίως, των ναυτικών οι οποίοι υπηρέτησαν και υπηρετούν στα πλοία της εταιρείας, τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία!

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε τόνους χαμηλούς, με την αλησμόνητη σύζυγό του Μαριέττα, η οποία “έφυγε” πριν δυο μήνες, ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό και χορηγικό έργο. Στους κύκλους της ναυτιλίας, το έργο ήταν γνωστό, αλλά η επιθυμία του Αλ. Γουλανδρή “να μην ακούγεται τίποτε” είχε γίνει απολύτως σεβαστή.

Το ζεύγος Αλεξάνδρου και Μαριέττας Γουλανδρή, κατόρθωσε να περάσει απαρατήρητο, μακριά από δημοσιεύματα, εξώφυλλα ή την δημοσιοποίηση της ιδιωτικής του ζωής.

Τελευταίο, μεγαλόπνοο έργο, η ανάληψη της χορηγίας προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το θρυλικό θωρηκτό μας, το “Αβέρωφ”, το οποίο ρυμουλκήθηκε προσφάτως στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ήδη έχουν προχωρήσει εργασίες συντηρήσεως και επισκευής.

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ήταν ο τελευταίος επιζών υιός του Νικόλαου Ι. Γουλανδρή. Μαζί με τους δύο αδελφούς του Ιωάννη και Λεωνίδα, ανέλαβαν τις τύχες της NJ Goulandris Group, της εταιρείας η οποία έφερε το όνομα του πατέρα τους.

Η αδελφή τους, Άννα, υπήρξε, για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος του βίου της, σύντροφος του μεγάλου μας ηθοποιού Δημήτρη Χορν.

Μεγάλη ήταν η αγάπη του Αλεξάνδρου Γουλανδρή για την θάλασσα, την οποία απολάμβανε με το σκάφος του, μοιράζοντας την ζωή του μεταξύ Αθηνών και Πόρτο-Χέλι.

Ο Αλέξανδρος και η Μαριέττα Γουλανδρή, απέκτησαν τρεις θυγατέρες. Την Βιολαντώ, την Μαρία και την Αλεξάνδρα. Η μοίρα χτύπησε σκληρά την οικογένεια, με την απώλεια της πρώτης θυγατέρας, τραύμα που έμεινε αθεράπευτο.

Ο όμιλος NJ Goulandris , κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας. Η Αndriaki shipping, εταιρεία του ομίλου, διαχειρίζεται πέντε, υπό ελληνική σημαία, πετρελαιοφόρα και αναμένεται η παραλαβή άλλων τεσσάρων. Συνολικώς, ο όμιλος διαχειρίζεται δεκάδες πετρελαιοφόρα και φορτηγά ξηρού φορτίου.

Το 1994 με δωρεά του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της θυγατέρας τους Βιολαντώς απεκαταστάθη πλήρως, στην αρχική του μορφή, ο φάρος “Τουρλίτης” στην Άνδρο.

Το ζεύγος Αλεξάνδρου και Μαριέττας Γουλανδρή, είχε έντονη παρουσία και στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Σημαντικοί πίνακες και γλυπτά, φιλοξενούνται στις οικίες της οικογενείας σε Αθήνα, Πόρτο Χέλι και Ελβετία.

Προ τριετίας , η New York Post αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο Γουλανδρή, όταν επωλήθη σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, το γλυπτό του Αλμπέρτο Τζακομέτι, «Το «Άρμα». Το άρθρο ανέφερε ότι το έργο, το οποίο φιλοτέχνησε ο Τζακομέτι το 1950, είχε περιέλθει στην κυριότητα του Αλεξάνδρου Γουλανδρή το 1972 έναντι 375.000 δολαρίων, ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: