Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μικρούτσικος “εφ΄όλης της ύλης” σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/07/2015

Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται…“, με αυτό τον τίτλο ο Θάνος Μικρούτσικος πραγματοποιεί δύο συναυλίες, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 25/7, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι.

Τραγούδια με αίμα. Τραγούδια από πέτρα. Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν». Με αυτό το σκεπτικό έγινε η επιλογή των τραγουδιών από τον συνθέτη.

Η συνάδελφος Αλίκη Μ. Σκουντριδάκη συνομίλησε για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Θάνο Μικρούτσικο, σε μια αποκλειστική συνάντηση-συνέντευξη, για τις ιδιαιτερότητες, τις αφετηρίες και αναφορές, το “ύφος” και το “χρώμα” αυτής της συναυλίας και γενικότερα της περιοδείας του, φέτος, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που διανύουμε.

«Οι παραστάσεις μου αυτές έχουν τίτλο “Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται”. Θεωρώ, ότι ένας λαός χωρίς μνήμη, είναι ένας λαός χωρίς μέλλον. Το ίδιο όμως συμβαίνει για τον καθένα και την καθεμιά μας ξεχωριστά. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή χωρίς τις μνήμες μας… Και απ’ όλα τα είδη της τέχνης, αυτό που κουβαλάει με αμεσότητα τις μνήμες μας, είναι το τραγούδι! Με τραγούδια ερωτευτήκαμε, με τραγούδια χωρίσαμε, αλλά και με τραγούδια παλέψαμε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή…Επέλεξα λοιπόν, από τα τραγούδια τα δικά μου, αλλά και από τα τραγούδια άλλων συνθετών που εκτιμώ, όσα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “τραγούδια του κοινού αισθήματος”…».

Ρωτήσαμε τον Θάνο Μικρούτσικο, αν τελικά τα καλά τραγούδια μπορούν να “ξορκίσουν” έναν εφιάλτη, μια κακή πραγματικότητα… Μας απάντησε με νόημα πως «την κακή πραγματικότητα την “ξορκίζουν”, αλλά, κυρίως, την αλλάζουν οι άνθρωποι, οι πολίτες που διαθέτουν κριτική συνείδηση. Το τραγούδι δεν αλλάζει τον κόσμο. Μπορεί όμως να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν κριτική συνείδηση. Ταυτόχρονα, στην εποχή μας, εποχή βαθύτατης κρίσης και βαρβαρότητας, το τραγούδι μπορεί σίγουρα να εμψυχώσει».

Για τους συνεργάτες του ο συνθέτης μιλά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, λέγοντας: «Θα ήθελα να μιλήσω για δύο συνεργάτες μου, που τους θεωρώ από τους καλύτερους μουσικούς που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο Θοδωρής Οικονόμου, ένα από τα δύο πιάνα της παράστασης- το άλλο είμαι εγώ- είναι ένας σπουδαίος μουσικός που ο Μπομπ Γουίλσον, ο καλύτερος σκηνοθέτης σήμερα στον κόσμο, τον επέλεξε ως συνθέτη και μουσικό στην “Οδύσσεια” που ανέβασε και συνεχίζει να ανεβάζει στην Ευρώπη. Ο δεύτερος συνεργάτης μου είναι δεξιοτέχνης δεκαέξι πνευστών οργάνων, είναι ο πιο πολυσύνθετος ‘Ελληνας μουσικός και είναι το alter ego μου: Ο Θύμιος Παπαδόπουλος». Και καταλήγει με ενθουσιασμό ο Θάνος Μικρούτσικος:

«Εχω συνεργαστεί με τις φωνές στην Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες αισθάνομαι αγάπη και ευγνωμοσύνη, γιατί συνέβαλαν στην εμβέλεια των τραγουδιών μου. Την παράσταση όμως αυτή, δεν θα μπορούσα να την κάνω, αν δεν είχα την Αφροδίτη Μάνου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Εκτός από τις τεράστιες φωνητικές τους δυνατότητες, έχω μοιραστεί με αυτούς τους δυο τα όνειρά μου για τη ζωή και τη μουσική. Πορευόμαστε με τα ίδια βιώματα. Γι’ αυτό, στην Επίδαυρο την Παρασκευή θα τα δώσουμε όλα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: