Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μνημείο του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη εν όψει του ’21

Εγκρίθηκε η πρόταση για την κατασκευή από τον Δημήτρη Ταλαγάνη – Θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας Άρεως  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τ/Π |> Επιβλητικό Μνημείο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, θα στηθεί στην κεντρική πλατεία Άρεως της Τρίπολης και πρόκειται για πρόταση του αρχιτέκτονα και εικαστικού καλλιτέχνη, Δημήτρη Ταλαγάνη, η οποία εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η κατασκευή του μνημείου για την μεγαλύτερη ηρωική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναμένεται να αρχίσει σύντομα, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμο κατά την περίοδο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που θα αρχίσουν στις 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021.

Το έργο το οποίο αποτελεί κατασκευή από μάρμαρο, γυαλί, κρύσταλλο, ορείχαλκο σε σιδερένιο σκελετό και θα περιβάλλεται από αρχιτεκτονικά στοιχεία και κυκλικό κήπο, θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας Άρεως για την περίοδο των εορτασμών και ακολούθως θα μεταφερθεί στην κεντρική αίθουσα του προταθέντος προς δημιουργία Υπόσκαφου Μουσείου των Αγώνων του Έθνους, όταν αυτό ετοιμαστεί.

Σκοπός δε του έργου είναι ώστε η Τρίπολη να καταστεί σημείο αναφοράς του Οικουμενικού Ελληνισμού, όπως και τόπος απότισης τιμής στο 1821 και στον στρατηλάτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με βάση την πρόταση του Δημήτρη Ταλαγάνη, η επισκεψιμότητα του μνημείου εκτιμάται ότι στη διάρκεια του έτους θα υπερβεί τις 250.000 άτομα (μαθητές, σύλλογοι, οικογένειες, περιηγητές, ομογενείς, κλπ) με τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη στη πόλη της Τρίπολης και γενικότερα στην Αρκαδία, καθώς και δημιουργίας πόρων για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρησή του Μνημείου.

Σχετικά με το Μνημείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πρόταση σημειώνεται:

  • Το Μνημείο αποπνέει και συμβολίζει τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πνεύματος μέσα από το σχήμα, τα υλικά και τη σημειολογία του.
  • Ο σχεδιασμός του επιβάλει ιερότητα και κατάνυξη στον επισκέπτη/προσκυνητή με την λιτότητα, τον φωτισμό και την διακόσμηση του (πάτωμα, περιτοιχίσματα. οροφή, βάθρο, λάρνακα, εκθέματα, κλπ).
  • Εξωτερικά ο περιβάλλων φυτεμένος δακτύλιος, οι οβελίσκοι, το σημείο κατάθεσης στεφάνου και η άσβεστη φλόγα, προϊδεάζουν με την επιβλητικότητά τους την ιερότητα του μνημείου και αποτελούν εμβληματικό σημείο αναφοράς Πανελλήνιας εμβέλειας.

>>> Παρουσίαση της Πρότασης του Δημήτρη Ταλαγάνη ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: