Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μπερνστάϊν κατά… Μότσαρτ, με το “West Side Story” στο φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/08/2016

Στις 20, 21, 23, 25, 27, 29/8

Το μουσικό θέατρο εισβάλει με ορμή στο Ζάλτσμπουργκ, με το αριστούργημα του Λέοναρντ Μπερνστάϊν “West Side Story“, που θα παρουσιαστεί  στο φεστιβάλ της γενέτειρας του Μότσαρτ στις 20, 21, 23, 25, 27 και 29 Αυγούστου.

Η επιθυμία της καλλιτεχνικής διευθύντριας Τσετσίλια Μπάρτολι να φέρει στο ναό της κλασικής μουσικής την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στη σύγχρονη εκδοχή της δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο σε αυτή τη σαιξπηρική χρονιά.

Η εκπληκτική ορχήστρα «Σιμόν Μπολιβάρ» αποδίδει άριστα τις μελωδίες υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

«Η μουσική είναι γεμάτη ρυθμό. Όπως λέμε, έχει πολλά στοιχεία της λάτιν κουλτούρας, πολλά αμερικανικά στοιχεία στη μελωδία της. Πρόκειται για ένα όμορφο μίγμα, την τέλεια συνταγή για την ερμηνεύσει η ορχήστρα μας. Θα έλεγα πως η μουσική του Μπερνστάϊν κυλά στο αίμα μας», λέει ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

west side story

Ο σκηνοθέτης Φιλ Μακ Κίνλεϊ μιλά για την τεράστια διαφορά μεταξύ όπερας και μιούζικαλ καθώς και για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για το ανέβασμα του West Side Story αλλά και τη χαρά να δουλεύει με τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ και τους μουσικούς του.

westwe side story-22«Στην όπερα τραγουδάμε ένα κείμενο. Στο μιούζικαλ οι ηθοποιοί του θεάτρου απαγγέλλουν ένα διάλογο και όταν το συναίσθημα ξεχειλίζει δεν μπορούν πια να μιλήσουν και αρχίζουν να τραγουδούν, να χορεύουν. Τότε, όταν το συναίσθημα απελευθερώνεται μέσω του χορού, αρχίζουν πάλι και άλλο ένα τραγούδι ξεκινά και είναι πάλι σα να ανεβαίνουμε στο βουνό όπου πάμε από την πρόζα στο τραγούδι και το χορό», εξηγεί ο Φιλ Μακ Κίνλεϊ.

«Δουλεύοντας στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, κάνοντας το πρώτο μιούζικαλ για το φεστιβάλ, ήταν κάτι που με τρόμαξε αλλά θα σας πω τι συνέβη. Είναι πολύ ωραία ιστορία. Συνάντησα την Τσετσίλια. Ήρθα εδώ, την γνώρισα και καθώς γευματίζαμε συζητούσαμε για ένα τελείως διαφορετικό πρότζεκτ. Μιλούσαμε για μια δική της συναυλία κι ενώ λέγαμε για αυτό, της είπα “τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις;” και εκείνη μου είπε “θα ήθελα να κάνω το West Side Story αλλά ποτέ δεν βρήκα σκηνοθέτη που να θέλει να το σκηνοθετήσει”. Και της απάντησα Ε, λοιπόν μόλις βρήκες! Κι αυτό ήταν», περιγράφει ο Φιλ Μακ Κίνλεϊ και συνεχίζει:
«Είναι ένα σπάνιο δώρο να έχεις τον μαέστρο Ντουνταμέλ και την ορχήστρα του, που σπάνια, εξαιρετικά σπάνια γίνεται στον κόσμο του μουσικού θεάτρου. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε 45 μουσικούς, είναι ότι αυτοί οι μουσικοί έχουν κάτι το ιδιαίτερο και πιστεύω ότι οφείλεται στο παρελθόν τους, το ότι προέρχονται από διάφορες νεανικές ορχήστρες αλλά όταν παίζουν η μουσική αναβλύζει πλούσια μέσα από την ψυχή τους»…
Πηγή: euronews.com 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: