Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μώραλης “εφ΄όλης της ύλης” για τα προβλήματα του Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 26/04/2017

«Η ακτογραμμή είναι λίγο θεωρητικό σε ό,τι αφορά στη δικαιοδοσία του δήμου…»

Τ/Π |> Σε σχεδόν “εφ΄όλης της ύλης” για τον Πειραιά και τα προβλήματά του, εξελίχθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το 16οEast Med Yacht Show – θέμα που είναι αναρτημένο παραπλεύρως. Κι αυτό διότι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης, υπήρξε λαλίστατος σε ερωτήσεις που του έγιναν, αλλά επιθετικός πλην σαφέστατος σε αναφορές του για διάφορες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, όπως το προσφυγικό, που πριν λίγο εκδόθηκε ιδιαίτερη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του δήμου Πειραιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ταλαιπωρία των κατοίκων και επισκεπτών του Πειραιά από με το Τραμ και τα άλλα έργα στην πόλη, ο κ. Μώραλης είπε:

«Όπως ξέρετε και το έχω πει δεκάδες φορές το Τραμ δεν είναι ένα δημοτικό έργο. Εγώ  έχω μάθει να πιέζω με ένα  συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είμαι φωνακλάς, μπορεί εκεί να μειονεκτώ και να πρέπει να φωνάζεις και να ουρλιάζεις για να κάνεις τη δουλειά σου. Εγώ δεν την πιστεύω αυτήν την μέθοδο, επαναλαμβάνω. Ο καθένας κρίνεται για τη μεθοδολογία, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται στην καθημερινότητα του. Μιλάω με τους αρμόδιους υπουργούς, μιλάω με την ανάδοχο εταιρεία και προσπαθούμε να τελειώσουμε. Δυστυχώς, είχε ορίζοντα τον τρίτο του 2015, είμαστε σχεδόν τον πέμπτο του 2017 και έχουμε ακόμα λίγο δρόμο, όπως λέμε λαϊκά «έχουμε φάει το γάιδαρο και μένει η ουρά». Άρα, θα κάνουμε υπομονή σε σχέση με το Τραμ.

Σε αυτή τη χώρα που ζούμε τα έργα συνήθως κρατάνε παραπάνω από όσο προγραμματίζονται στην  αρχή – το σύνολο των έργων δεν μιλάω μόνο για τα έργα στον Πειραιά. Δεν υπάρχει έργο στη χώρα που να έχει τελειώσει στην ημερομηνία την οποία θα έπρεπε να είχε τελειώσει.  Είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, δεν μπορούμε να το λύσουμε. Προχωρήσαμε κι εμείς σε κάποιες παρεμβάσεις στην πόλη. Ο αντιπεριφερειάρχης ενέκρινε για αναπλάσεις στον δήμο Πειραιά 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα έπρεπε λοιπόν να αναδεικνύουμε- κι εγώ τα αναδεικνύω και ο αντιπεριφερειάρχης – και όχι καθημερινά μια ταλαιπωρία υπαρκτή επαναλαμβάνω που δεν λύνεται.

Άρα, το να μεμψιμοιρούμε και να μιζεριάζουμε και να λέμε ότι κάθε μέρα στον Πειραιά έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα -ναι, στον Πειραιά έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα το λέμε κάθε μέρα!- δεν βοηθάμε κανέναν ούτε τους εαυτούς μας ούτε τους επισκέπτες ούτε τους τουρίστες να επαναλαμβάνουμε συνέχεια αυτό, μη προβάλλοντας τα όποια θετικά υπάρχουν.

Υπάρχουν θετικά, έγιναν αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, συγκεκριμένα έργα  που γίνονται κι εδώ και στην Περιφέρεια, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά επαναλαμβάνω αυτό που έχω να πω και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να ειπωθεί με έναν τίτλο: «Υπομονή λέει ο Δήμαρχος», αλλά είναι η πραγματικότητα. Θέλει υπομονή από τους Πειραιώτες και όσους διέρχονται από την πόλη μας, να κάνουν υπομονή ώστε αυτή η πόλη να αλλάξει. Και δεν αλλάζει επαναλαμβάνω σε δύο ή τρία χρόνια. Κι αν μου πείτε για να προλάβω  πριν τρία χρόνια από τις εκλογές είπατε αυτά. Αυτά που είπαμε λοιπόν ισχύουν, ότι ο Πειραιάς έχει μια προοπτική. Το εργαλείο για την πόλη η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση την υποβάλαμε, τώρα άνοιξε το πρόγραμμα, δεν είναι ευθύνη δική μου αν το πρόγραμμα δεν άνοιξε από την κυβέρνηση πριν ένα χρόνο κι άνοιξε τώρα. Τώρα άνοιξε τώρα το υποβάλαμε. Επαναλαμβάνω  πρέπει να κάνουμε  υπομονή λίγο ακόμα διάστημα. Επαναλαμβάνω όμως σημαντική θετική αλλαγή θα είναι η ολοκλήρωση του Τραμ, η οποία οσονούπω απ΄ ό,τι πληροφορούμαστε όλοι, θα ολοκληρωθεί και θα λύσει ένα κομμάτι του προβλήματος».

Για την αναπτυξιακή προοπτική του Πειραιά, είπε:

«Θέλω να αναφερθώ στο πως βλέπω εγώ τα πράγματα στην πόλη. Υπάρχουν δύο οπτικές που μπορεί να δει κάποιος την πόλη του Πειραιά. Η μια είναι να σταθείς σε υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο και μια να θέλεις να αναδεικνύεις αυτό που όλοι βλέπουν στον Πειραιά, δηλαδή την προοπτική του. Η προοπτική του Πειραιά δεν αμφισβητείται. Η προοπτική και η θετική εξέλιξη του Πειραιά, προφανώς δεν αφορά μόνο τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο. Αφορά στην πόλη, στις δυνατότητες που έχει, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όλοι βλέπουν και είναι  το λιμάνι, η θάλασσα, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός της πόλης. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν παζλ σε 1, 2, 3 χρόνια και να αποτελέσουμε ξαφνικά τουριστικό προορισμό. Για να γίνω πιο σαφής: η Αθήνα, ως πρωτεύουσα της χώρας με την Ακρόπολη, με τα μουσεία αλλά και πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, είναι τουριστικοί προορισμοί εκ των πραγμάτων. Δεν μπορούμε να απαιτούμε ο Πειραιάς, που δεν υπήρχε στον τουριστικό χάρτη, ήταν άγνωστη τουριστικά πόλη, ήταν το λιμάνι της Αθήνας, να γίνει σε 2, 3 ή 4 χρόνια τουριστικός προορισμός.  Εμείς όμως κάνουμε προσπάθεια ως Δημοτική Αρχή και κρινόμαστε γι΄ αυτό. Με το East Med Yacht Show, με τις Ημέρες Θάλασσας κ.α. Κάναμε μια προσπάθεια για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Θέλουμε να αναδεικνύουμε την πόλη και να προσελκύουμε τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλού θα επιτύχουμε, αλλού θα αποτύχουμε. Σημασία έχει να γίνεται μια προσπάθεια εξωστρέφειας, να είναι ο Πειραιάς μπροστά,  σε διάφορα θέματα και είναι μπροστά κατά την άποψή μου».

 

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία χαρακτήρισε “ανυπόστατα”, αλλά και “ανυπόγραφα” (σ.σ. Όταν κάποιο θέμα δεν υπογράφεται από τον συντάκτη, δεν σημαίνει ότι είναι ανυπόγραφο, καθώς εμμέσως πλην σαφέστατα υπογράφεται από την διεύθυνση του Μέσου) και αφορούν το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Μώραλης είπε κάτι το οποίο ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί και από το οποίο συμπεραίνεται ότι ο Πειραιάς είναι μία παραθαλάσσια πόλη χωρίς… παραλία και δικαιώματα! Συγκεκριμένα ο δήμαρχος μας θύμισε, ότι ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το λιμάνι, για τη Σχολή Δοκίμων, ότι η Πειραϊκή είναι αρχαιολογικός χώρος, ότι το Πασαλιμάνι και η Ζέα χειρίζονται από ιδιώτες, ότι το ΣΕΦ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ κ.ά. Είπε:

«Αν κάποιος επιλέγει, όταν κάνουμε 70 εκδηλώσεις για τις Ημέρες Θάλασσας, να μην αναδεικνύει αυτό, αλλά τα όποια προβλήματα σε αυτές τις 70 εκδηλώσεις, είναι δικό του θέμα. Μια δικαιολογημένη και θεμιτή κριτική κατά την άποψή μου, χωρίς να θέλω να υποδεικνύω τους τρόπους που κάποιος θα κάνει κριτική, δεν είναι της κουλτούρας μου αυτό. Αλλά το σωστό πιστεύω είναι να πεις: μπράβο που έγιναν 70 εκδηλώσεις στον Πειραιά αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα και πρέπει να τα διορθώσετε. Αν κάποιοι επιχειρούν να αναδείξουν μόνο τα  προβλήματα στην πόλη, δεν βοηθούν ούτε την πόλη ούτε τους Πειραιώτες, αποκρύπτοντας τα όποια θετικά έχουν γίνει  και έχουν γίνει  πολλά θετικά. Δεν μπορώ λοιπόν να  βλέπω ανυπόγραφα συνεχόμενα δημοσιεύματα ότι ο Πειραιάς κατακλύζεται από αστέγους με ευθύνη της Δημοτική Αρχής, διότι και πραγματικότητα δεν είναι και δεν βοηθάει τον Πειραιά και υπονομεύει τις κοινές προσπάθειες, όχι του Δημάρχου και του Δήμου, αλλά του Υπουργείου, των φορέων, των ανθρώπων που συμβάλουν στον Πειραιά.

Είναι προφανές ότι αυτά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι τον Πειραιά, ούτε τους Πειραιώτες. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Υπάρχουν πόλεις που γίνονται έργα και πόλεις που δεν γίνονται. Εμείς έχουμε την τύχη να είμαστε μια πόλη υπό ανακατασκευή. Την μεγάλη εικόνα  έχω στο μυαλό μου όταν ολοκληρωθεί το μετρό, το τραμ, με επενδύσεις που έρχονται στην πόλη και είναι εμφανές ότι έρχονται και υλοποιούνται επενδύσεις. Όταν συναντιόμαστε με ξένους π.χ. με τους Κινέζους,  δείχνουν ενδιαφέρον για τον Πειραιά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Προφανώς αυτά, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, θέλουν πολύ καιρό να υλοποιηθούν. Αλλά όποιος δεν βλέπει ότι το λιμάνι, η πόλη έχει προοπτική, ότι έχει μπει σε μια ράγα και θα υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις ή δεν βλέπει καλά ή δεν θέλει να δει καλά, παρά τα προβλήματα. Αν έρθει ένας τουρίστας θα δει τα έργα του τραμ σε εξέλιξη, ως εκ τούτου θα δει συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, θα δει μια πόλη επαρκώς καθαρή, η οποία δεν λάμπει. Θα δει όμως και ακτές που είναι κλειστές.

Τα έχουμε ξαναπεί:

Υπάρχει το μεγάλο λιμάνι στο οποίο ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Είναι η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων που ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Είναι η Πειραϊκή, που είναι κλειστή και όσοι γράφουν αλλά δεν υπογράφουν, γνωρίζουν ότι η Πειραϊκή είναι αρχαιολογικός χώρος και δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος. Υπάρχει  το Πασαλιμάνι και η Ζέα που τα χειρίζονται ιδιώτες. Είναι το ΣΕΦ, το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Άρα η ακτογραμμή είναι λίγο θεωρητικό σε ό,τι αφορά στη δικαιοδοσία του δήμου. Αυτό που λέω είναι ότι με την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων που θα αποτελέσουν κόμβο, με τις τρεις αναπλάσεις που έχουμε ήδη σχεδόν υπό δημοπράτηση εγκεκριμένες από την Περιφέρεια στον Άγιο Διονύσιο, στο Μικρολίμανο και οσονούπω στην Πειραϊκή, με τις επενδύσεις που ήδη έρχονται σε ότι αφορά σε ξενοδοχεία κι αν καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Πύργου και της Ραλλείου, ειδικά για το θέμα της Ραλλείου η καθυστέρηση, δεν είναι με ευθύνη του Δήμου, αυτή η πόλη σε τρία ή τέσσερα χρόνια, δεν έχει σημασία, θα είναι μια άλλη πόλη. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με ορίζοντα τη θητεία της δημοτικής αρχής. Θέλουμε σε αυτό το χρόνο να έχουμε βάλει την πόλη σε ράγες ανάπτυξης.

Έχουμε στόχο -και αυτό δεν είναι άποψή μου, το λένε οι φορείς της πόλης-ότι πρώτη φορά έχει η πόλη ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο θέλει να υπηρετήσει. Ξέρουμε που βαδίζουμε. Είπε ο κ. Βερνίκος ότι θα είμαστε σταθεροί ότι τα πλεονεκτήματα του Πειραιά είναι η θάλασσα, ναυτιλία, ο τουρισμός, το λιμάνι. Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, δεν έχουμε καν βιοτεχνία. Δεν έχουμε όρη και βουνά. Αυτά έχουμε, εκεί θα εστιάσουμε, θα επιμείνουμε, έχουμε πολλούς συμμάχους όπως ανέφερε ο υπουργός και τον ευχαριστώ γιατί είναι σε όλα παρών που κάνει ο Δήμος και δεν είναι αυτό δεδομένο για τους Υπουργούς, γιατί έχουν ασχολίες, προτεραιότητες. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συνεννοούμαστε: Τα επιμελητήρια, οι έμποροι, οι πλοιοκτήτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι των όμορων δήμων με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία. Βαδίζουμε κατά την άποψή μου με σωστά βήματα».

Όσον αφορά δημοσιεύματα, που αναφέρονται ότι ο δήμος Πειραιά συνεργάζεται με ΜΚΟ για να γίνει μόνιμο hotspot στην πόλη, ο κ. Μώραλης, είπε

«Κατ’ αρχήν θέλω να πω την άποψη μου για το θέμα των προσφύγων. Την έχω πει ευθαρσώς και δεν έχω κρυφτεί. Ένα μέρος προσφύγων «θέλουμε δεν θέλουμε», θα μείνουν στην Ελλάδα. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και αναλύσουμε μία σειρά άλλων προβλημάτων, είναι άποψή του, δεν την ενστερνίζομαι. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι που  θα μείνουν στη χώρα, πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Δεύτερον:  Ο δήμος Πειραιά για λόγους, που δεν είναι της παρούσης τώρα να συζητήσουμε, δεν έχει συμμετάσχει ούτε θα συμμετέχει στο άμεσο μέλλον στη διαχείριση κατοικιών. Δεν δημιουργούνται δηλαδή πουθενά εγκαταστάσεις στέγασης προσφύγων με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά. Το κάνουμε όμως γιατί στην πόλη μας μένουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε πολυκατοικίες σε διάφορα σημεία κ.λ.π. περισσότεροι από 1500, από την ενημέρωση που έχω. Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει και σχολείο να πάνε τα παιδιά τους, κάποια στιγμή και παροχές υγείας να έχουν και δυνατότητες να δουλέψουν να έχουν. Διαφορετικά θα αναγκαστούν να προβούν σε άλλες ενέργειες που είναι χειρότερες.

Ο Σόρος που λέτε δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό. Γι’ αυτό μιλάμε για φαντασιώσεις, μπλέκουν τα πράγματα μαζί, τα κάνουν μια «σαλάτα» για να πουν ότι ο Μώραλης, ο δήμος Πειραιά ο α, ο β έκανε αυτό κ.λ.π. Είναι ένα πρόγραμμα. Μια πλατφόρμα ηλεκτρονική στην οποία έχει ένα πληροφοριακό σύστημα για τους πρόσφυγες που υπάρχουν στην πόλη, επαναλαμβάνω, για να έχουμε στοιχεία και πληροφοριακά εργαλεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Για την υγεία τους, για την εκπαίδευσή τους, για το που μπορούν να δουλέψουν. Αυτή η πλατφόρμα λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα, που δυστυχώς δεν έχουμε παραπάνω από 2-3% πιθανότητα να ενταχθούμε, δυστυχώς επαναλαμβάνω  – διότι  θα ήταν χρήματα που θα έρχονταν για να οργανώσουμε μια πλατφόρμα  πληροφοριών γι’ αυτούς τους ανθρώπους –  μεταφράζεται ότι είναι Μ.Κ.Ο. του Σόρος και κάνουμε δουλειές. Εδώ μιλάμε για απίθανα πράγματα.

Βέβαια έτσι είναι η δημοκρατία, αλλά καλούμαι να απαντώ συνέχεια σε ανυπόγραφα δημοσιεύματα – γιατί έχει μια σημασία για μένα  – γράφει ο καθένας «ό, τι του κατέβει» αναπαράγεται- δεν μπορώ να πω αν αναπαράγεται  με δόλο – βλέπουν κάτι ενδιαφέρον και γράφουν κάποια site. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εισηγήσεις. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι  δεν συμμετέχει η «solidarity» του Σόρος στο πρόγραμμα. Αλλά δεν έχει σημασία. Πες ότι συμμετείχε. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα μας, ποιος είναι ο Σόρος κι αν συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή όχι. Είναι ότι είναι μια υπηρεσία που θα πρέπει να γίνει. Και εν πάση περιπτώσει  θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι στη χώρα αυτή: δεν είναι ο Πειραιάς ένα  Γαλατικό χωριό προστατευμένο από κάποιους. Και στην Αθήνα ζουν πρόσφυγες και στα νησιά ζουν πρόσφυγες και σε άλλα μέρη ζουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Ένα ποσοστό θα ζει και στην πόλη μας. Και να το θέλαμε πως διασφαλίζουμε σε μια πόλη – λιμάνι;  Πάμε σε άλλα λιμάνια στη Βαρκελώνη, στη Μασσαλία, στη Νάπολη όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, παγκόσμια, υπάρχουν και στις πόλεις. Τι ζητάμε δηλαδή να μην έχουμε πρόσφυγες ή μετανάστες στην πόλη μας; Να τους διώξουμε να τους πάμε που; Με ενοχλεί λίγο αυτή η ιδεολογική προσέγγιση. Καταλαβαίνω ότι είναι υπαρκτή σε ένα κομμάτι του κόσμου, την αντιλαμβάνομαι, αλλά να υπάρχουν δημοσιεύματα για να φοβίσουν και να σπείρουν τρόμο στον κόσμο, ότι κάτι θα γίνει εδώ πέρα τρομερό, αυτό δεν είναι θεμιτό. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαία δημοσιεύματα, εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες υπαρκτές στην πολιτική ζωή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

>>> Μόνο έκπληξη προκαλούν οι ανακοινώσεις σχετικά με δήθεν συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό, αφού στην ημερήσια διάταξη, η οποία ανακοινώθηκε στις 21 Απριλίου, δεν προβλέπεται τέτοιο θέμα. Σε ό,τι αφορά τα ψευδή ανυπόστατα και ανυπόγραφα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν συνεργασίες με ΜΚΟ και για τη δημιουργία δήθεν hotspot στην πόλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης απάντησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι αυτά κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ανυπόγραφοι παπαγάλοι στοχεύουν για δικούς τους σκοπούς στη δημιουργία κλίματος φόβου και αναταραχής στην πόλη και αυτό δεν θα περάσει.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: