Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μώραλης – Κόκκαλης επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη

Χωρίς κατηγορία στις 30/11/2015

Εποικοδομητικές επαφές

Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης  και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης, από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27/11, στο πλαίσιο της σχέσης αδελφοποίησης των δύο πόλεων, κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τοπικής κυβέρνησης.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η αναβάθμιση των υφιστάμενων συμβατικών σχέσεων καθώς και η διαμόρφωση προγράμματος κοινών δράσεων και εκδηλώσεων των δύο πόλεων, ενόψει του κοινού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Συνάντηση με τον πρύτανη
του Κρατικού Ναυτικού Πανεπιστημίου
«Ναύαρχος Μακάροβ»

Με την ευκαιρία των εορτασμών των 1.000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος, προγραμματίζονται επισκέψεις του ιστιοφόρου «Mir» σε ελληνικά λιμάνια και εκδηλώσεις με τις τοπικές αρχές. Ο δήμαρχος Πειραιά, εξέφρασε το αίτημα να ενταχθεί και ο Πειραιάς στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο οδοιπορικό του ρωσικού ιστιοφόρου.

Οι κ.κ. Μώραλης και Κόκκαλης αντάλλαξαν με τον κ. Baryshnikov τεχνογνωσία στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και στη διοίκηση λιμενικών υποδομών, συζήτησαν για συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο καθώς και για τη διοργάνωση αμοιβαίων εκδηλώσεων των Ναυτικών Μουσείων των δύο πόλεων. Επίσης συζήτησαν για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Ρώσικου Νεκροταφείου στον Πειραιά.

Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή
του συγκροτήματος λιμένων
της Αγίας Πετρούπολης 

Με τον γενικό διευθυντή κ. Volkov,   συγκρατήθηκε η ιδέα για   περαιτέρω επεξεργασία και υλοποίηση ημερίδας στον Πειραιά εντός του 2016, με θέμα την ασφάλεια των λιμένων, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο 
της Επιτροπής Πολιτισμού

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμούκ. Sukhenko, υπέβαλλε την ιδέα συμμετοχής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά με έργα στη μεγάλη Έκθεση (Genius Loci) που θα οργανωθεί στην Κεντρική Αίθουσα Εκθέσεων Manege.  Ο κ. Μώραλης συμφώνησε με την πρόταση και ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με το υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2016.

Ο δήμαρχος Πειραιά, ανέλαβε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Δημοτικού Θεάτρου με πολιτιστικούς φορείς της Αγίας Πετρούπολης, εν όψει του κοινού έτους 2016. Συμφωνήθηκε δε, να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας της βιβλιοθήκης «Λέρμοντωφ» με τη βιβλιοθήκη του Δήμου Πειραιά.

Αναμένεται επίσης η απάντηση για συμμετοχή του δήμου Πειραιά στο Διεθνές Ναυτικό Φεστιβάλ Ιστιοφόρων που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη τον Αύγουστο 2016, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με αντίστοιχους ιστιοπλοϊκούς συλλόγους του Πειραιά.

Με αφορμή το κοινό έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσεων, με την ελληνική πλευρά να προτείνει συνέργειες για την υλοποίηση δέσμης ενεργειών, δίνοντας έμφαση στον τουρισμό γενικότερα, αλλά και σε διάφορες εκφάνσεις του (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός), καθώς και στην από κοινού διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Επιπλέον, οι κ.κ Μώραλης και Κόκκαλης, πρότειναν την υλοποίηση συνεργειών που  θα υπερβαίνουν το έτος 2016, σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τΤουρισμός και ο αθλητισμός, καθώς και συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς, με τις λιμενικές αρχές αλλά και με εκκλησιαστικούς φορείς.

Συνάντηση με τον πρόεδρο 
της Επιτροπής Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής 

Συμφωνήθηκε, ο Οργανισμός Αθλητισμού του δήμου Πειραιά να αποστείλει προτάσεις για συνεργασία στους τομείς της ανταλλαγής αθλητών και της οργάνωσης αμοιβαίων αθλητικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του κοινού έτους 2016.

Ο κ. Μώραλης προσκάλεσε τους συνομιλητές του να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Πειραιά στις 14 Δεκεμβρίου, για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Ολυμπιακού, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής κ. Avdeev, αναφέρθηκε στην οργάνωση του ετήσιου διεθνούς ποδοσφαιρικού διαγωνισμού για παιδιά, γεννημένα το 2002 που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη στις 26-28.02.2016 και ζήτησε τη συμμετοχή ομάδων του δήμου Πειραιά. Ο κ. Μώραλης,  αποδέχτηκε την πρόσκληση συμμετοχής.

Η ρωσική πλευρά ανέλαβε να ετοιμάσει και να υποβάλει σημείωμα για την  οργάνωση και λειτουργία των κρατικών σχολών ποδοσφαίρου για παιδιά 6-18 χρόνων. Αποφασίστηκε επίσης να ανταλλαγούν προπονητές και γυμναστές για σχετική ενημέρωση.

Εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για συνεργασία στα θαλάσσια αθλήματα και αναμένεται απευθείας επικοινωνία των αρμοδίων αρχών για εξειδίκευση των σχετικών προτάσεων για αθλητικές διοργανώσεις το 2016.

Τέλος, σχετικά με την επίσημη επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, ο Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Η  επίσκεψή μας στην Αγία Πετρούπολη είχε στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων του Πειραιά και της Αγίας Πετρούπολης, δύο αδελφοποιημένων πόλεων, που όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις συνεργασίας. Συναντήσαμε σημαντικούς θεσμικούς φορείς και συζητήσαμε για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η αναβάθμιση της συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο πόλεων και ο προγραμματισμός κοινών δράσεων ενόψει του κοινού έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, προτείναμε συνέργειες με έμφαση στον τουρισμό, σε επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις και σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ συζητήσαμε και την ανάδειξη του Ρωσικού Τμήματος του Κοιμητηρίου της Ανάστασης, ένα αίτημα που είχε θέσει σε πρόσφατη συνάντησή μας, ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοβ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής μας στην Αγία Πετρούπολη, γιατί εκτός από τη θετική  ανταπόκριση που είχαν οι προτάσεις μας, διαπιστώσαμε την ειλικρινή διάθεση των συνομιλητών μας για ευρύτερες συνεργασίες,  επ΄ ωφελεία των δύο πόλεων. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα ο Πειραιάς να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματά και να αποκτήσει την εξωστρέφεια που αξίζει στην ιστορία της πόλης και στους κατοίκους της».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: