Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ξεκίνησε το μεσημέρι το β’ STEM για τα κορίτσια στις e-επιστήμες

ΕU στις 26/10/2022

Μ. Γκαμπριέλ (ΕΕ): Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους

|> Στο πλαίσιο του έργου Girls Go Circular (Κορίτσια στην Κυκλική Οικονομία), σήμερα 26/10 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το δεύτερο φόρουμ για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ (φωτό), επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κήρυξε την έναρξη του φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές και ομιλήτριες υψηλού επιπέδου, με στόχο τον προσδιορισμό βασικών δράσεων της ΕΕ για την εξάλειψη της μη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στους τομείς STEM.

Εφέτος, το θέμα του φόρουμ είναι ‘’Ενδυνάμωση των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία’’. Τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, καθώς και με επιστήμονες και επιχειρηματίες, με σκοπό να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις λόγω φύλου στους τομείς STEM. Η εκδήλωση τίμησε επίσης τα επιτεύγματα του έργου Girls Go Circular, το οποίο έχει ήδη βοηθήσει περισσότερα από 14.000 κορίτσια ηλικίας 14-19 ετών να αποκτήσουν ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες.

Η επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η ενδυνάμωση των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο τίτλος του φετινού φόρουμ, συνοψίζει πλήρως τον στόχο μας. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ νεαρά κορίτσια και γυναίκες που αποθαρρύνονται από το να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για τους τομείς STEM. Πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά τα στερεότυπα και να επιτρέψουμε σε όλες και όλους να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου όνειρο: να δώσουμε τη δυνατότητα στα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να γίνουν ό,τι θέλουν, επιστήμονες, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθηματικοί ή επιχειρηματίες».

Επί του παρόντος, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 18% των σπουδαστών και εργαζομένων στους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην ΕΕ, ενώ μόνο το 34% των αποφοίτων στους τομείς STEM είναι γυναίκες, παρά τη σύνδεση μεταξύ των τομέων STEM, των ψηφιακών και των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και της πράσινης μετάβασης, που αναγνωρίζεται επίσης στο νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Παράλληλα, το έργο Girls Go Circular αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων για την ισότητα των φύλων του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027. Τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε στο νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, το έργο Girls Go Circular θα προσεγγίσει ακόμη περισσότερα κορίτσια και στα 27 κράτη μέλη. Για να εγγραφείτε και να συμμετάσχετε διαδικτυακά στο φόρουμ STEM για γυναίκες και κορίτσια, κάντε κλικ εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: