Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΚΕΘΕΑ: Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα τίθεται το ΕΣΥΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 06/10/2019

«Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών»

|> Από το παράρτημα Πειραιά της Γραμματείας του το Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ), ανακοινώθηκε:

Με την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 30/9/2019 και ορίζει το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του με πρόθεση να αλλοιώσει το χαρακτήρα του.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες, στην άσκηση της ίδιας «αντιναρκωτικής πολιτικής» που υπηρετεί το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων και την μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών με τη δημιουργία των ΧΕΧ.

Το ΚΕΘΕΑ με την 37χρονη δράση του αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να επανενταχθεί ενεργά στην κοινωνική ζωή. Η  αυτοδιοίκηση του είναι άρρηκτα δεμένη με το χαρακτήρα των «κοινοτήτων» του. Με τις αξίες στις οποίες στηρίζονται: την πίστη στην ανθρώπινη δύναμη και θέληση, την προσφορά και τη αλληλεγγύη, η συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ είναι αγκάθι, για την άσκηση της παραπάνω «αντιναρκωτικής πολιτικής». Αυτή είναι η αιτία για τις επιθέσεις που δέχεται διαχρονικά, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, την προσπάθεια ενοποίησής του με τον ΟΚΑΝΑ, τον Στρατηγικό Σχεδιασμού στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, μέχρι την επίθεση που δέχεται σήμερα.

Το ΕΣΥΝ σε όλη τη διάρκεια της δράσης του στήριξε τη δράση του ΚΕΘΕΑ, προβάλλοντας το χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του. Πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση στήριξης των δομών του αλλά και στη δημιουργία νέων.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη  δράση τους τα αιτήματά του.

Να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για:

  • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.
  • Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: