Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΣΠ: “Η επαναλειτουργία, ας είναι οριστική επανεκκίνηση”

Χωρίς κατηγορία στις 05/04/2021

Να επιτηρηθούν μεγάλες αλυσίδες, για να αποφευχθούν οι εικόνες που στιγμάτισαν και αδίκησαν επιχειρήσεις που λειτουργούσαν υποδειγματικά

|> “Η επαναλειτουργία, ας είναι οριστική επανεκκίνηση“. Με αυτές τις λέξεις εκφράζεται ο πόθος του πειραϊκού λιανεμπορίου και η σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ), αναφέρει:

Ημερομηνία ορόσημο, μπορεί να αποτελέσει 5η Απριλίου, όπου επιτέλους η προστασία της δημόσιας υγείας θα αρχίσει να συμβαδίζει με την λειτουργία της οικονομίας.

Οι σχεδόν δεκατρείς μήνες πανδημίας, δοκίμασαν τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών, των επιχειρήσεων και των οικογενειών. Αποδείχτηκε πως αυτές δεν είναι ανεξάντλητες και ίσως να έχουν ήδη ξεπεραστεί. Αποτελεί πλέον μονόδρομο η λειτουργία της αγοράς με κανόνες, αλλά χωρίς πισωγυρίσματα.

Ο εμπορικός κόσμος όπως έχει αποδείξει, θα αποτελέσει θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας της αγοράς. Καλούμε την Πολιτεία να επιτηρήσει τους λίγους, συγκεκριμένους δρόμους και τις λίγες γνωστές μεγάλες αλυσίδες, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του παρελθόντος, που στιγμάτισαν έναν τεράστιο κλάδο και αδίκησαν τις χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν υποδειγματικά.

Η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμού, τα τεστ αλλά και η παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας πως η λειτουργία του λιανεμπορίου μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κοινωνίας, άρα να αποτελεί μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, μας δίνουν ελπίδα ότι ξεκινά ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο. Με τα νέα δεδομένα, ας επανασχεδιάσουμε τις πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες αντοχές της κοινωνίας και τις μηδαμινές της οικονομίας.

Είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, η παλαιότερη πρόταση μας για συμμετοχή των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της αγοράς, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εισηγούνται στην κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αποφευχθούν λάθη ή δυσλειτουργίες και να βρίσκονται πάντα οι βέλτιστες λύσεις, που θα εξασφαλίζουν την επιθυμητή ισορροπία στην υγεία και την οικονομία, αποφεύγοντας πρακτικές που δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες, που ακροβατούν πια, σε τεντωμένο σχοινί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: