Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ειδικό σώμα της Αστυνομίας, αλλά όχι για… τζαμπατζήδες!

FLASH στις 10/04/2021

Νομοσχέδιο για συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με… ιδιωτικές εταιρείες για τη φύλαξη “υψηλών” προσώπων – Η προστασία του πολίτη, ας περιμένει (;)

Παντελής Ξανθίδης |> Με την υπόθεση Φουρθιώτη και την αστυνομική φρουρά που του διέθετε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται πάλι στο προσκήνιο η έλλειψη αστυνόμευσης, που κατά γενική ομολογία, αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα με ιστορία. Ένα πρόβλημα το οποίο σημάδεψε  όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον, της τελευταίας 20ετίας. Και όμως καμμία δεν το αναγνώρισε και γι’ αυτό έχουμε ξεχάσει την στολή του αστυνομικού!

Όλοι οι υπουργοποιηθέντες μίλησαν για τον “αστυνομικό της γειτονιάς”, αλλά ο κόσμος δεν βλέπει τον αστυφύλακα που έκοβε τις βόλτες του στις γειτονιές. Αστυνομικά τμήματα καταργήθηκαν και οι μηχανοκίνητες μονάδες δρουν σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά δεν περιπολούν. Αν υπήρχαν περιπολίες, “μελετημένα” εγκλήματα σαν αυτό το άγριο κατά του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, ίσως να μην γινόντουσαν τόσο άνετα…

Εκτός από το έγκλημα, η έλλειψη αστυνόμευσης έχει να δείξει μία άγρια αναρχία στους δρόμους, όπου επικρατεί το αλαλούμ, με παραβιάσεις σημάτων, λωρίδων, φαναριών, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και με κάθε είδους παραβάσεις, που έχουν γίνει πιά “δεύτερη φύση” τού κάθε αυθαίρετου. Και πουθενά τροχονόμος!

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό αστυνομικών και όμως η αστυνόμευση είναι πλημμελής. Βέβαια η ΕΛ.ΑΣ -εκτός των υπηρεσιών της για την Εθνική Ασφάλεια- έχει την ευθύνη να φυλάει δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις και να προστατεύει τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, κρατικούς λειτουργούς, άλλα υψηλά πρόσωπα, πρεσβευτές, ξένες αντιπροσωπείες και άλλα άτομα που έχουν ανάγκη για την προσωπική τους ασφάλεια.

Αυτά τα άλλα άτομα είναι ιδιώτες όπως βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εκδότες, δημοσιογράφοι… Για όλους αυτούς τους ιδιώτες η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει μεγάλο αριθμό αστυνομικών, οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες που έχουν -ή… δεν έχουν- πρόβλημα ασφάλειας.

Άραγε, πόσοι αστυνομικοί διατίθενται για προστασία ιδιωτών; Εάν αυτοί οι αστυνομικοί διατεθούν για την προστασία των πολιτών, οπωσδήποτε θα λειτουργούν για τον σκοπό που εντάχθηκαν στο αστυνομικό σώμα!

Όσον αφορά την προστασία ιδιωτών, το θέμα ανακινήθηκε λόγω της περίπτωσης του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που διέθετε προσωπική αστυνομική ασφάλεια!

Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι θα δημιουργηθεί μικτό σώμα από Αστυνομία και ιδιωτικές εταιρείες για την φύλαξη δημοσίων προσώπων, με βάση σχετικό ν/σ που θα προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Αστυνομίας για τη φύλαξη δημόσιων προσώπων και ευπαθών στόχων.

Άραγε, είναι τόσο αναγκαίο να υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες; Εκτός και αν χρειάζεται η συνεργασία τους προκειμένου η φύλαξη “ευπαθών στόχων” να μην γίνεται δωρεάν…

Είναι μία καλή σκέψη αυτή, ώστε να μην υπάρχουν πλέον τζαμπατζήδες! Όμως καλύτερη σκέψη θα ήταν εάν δεν υπήρχε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Το Ειδικό Σώμα της Αστυνομίας, εκτός της δωρεάν παροχής υπηρεσιών σε εύλογους “στόχους”, θα μπορούσε να “νοικιάζει” μέρος των στελεχών του, για κάθε ενδιαφερόμενο, που θεωρεί ότι είναι “ευπαθής στόχος”. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να “πουλάνε μούρη”! Έτσι η ΕΛ.ΑΣ θα αποδεσμεύσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενισχύσει τις δυνάμεις της για την προστασία των πολιτών.

Εν κατακλείδι, καιρός είναι να υπάρξει πολιτική ηγεσία που θα ενδιαφερθεί πραγματικά για την Αστυνομία και για την ουσιαστική αστυνόμευση, για ασφάλεια και προστασία του φορολογούμενου πολίτη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: