Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γνωριμία με τον Πειραιά της αρχαιότητας (17-20/9)

Χωρίς κατηγορία στις 11/09/2020

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους στους Νεώσοικους και στην Ηετιώνεια Πύλη

|> Η EMOS PEHA σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων παίρνει μέρος με δύο εκδηλώσεις στις φετινές «Ημέρες Θάλασσας», που θα διεξαχθούν από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • Ζέα, το Λιμάνι των Νεωσοίκων

(Παρασκευή 18/9, 6 μ.μ., Νεώσοικοι Ζέας, Ακτή Μουτσοπούλου και Σηραγγείου 1)

Ξενάγηση για το νεανικό κοινό από την αρχαιολόγο Εύη Πίνη, υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων. Σημείο συνάντησης: Ακτή Μουτσοπούλου και Σηραγγείου 1, στις 6.00 μ.μ. για επίσκεψη στους σωζόμενους Νεωσοίκους της Ζέας, τα παραθαλάσσια οικοδομήματα όπου οι Αθηναίοι ανέλκυαν και φύλασσαν τα πολεμικά τους πλοία. Με την βοήθεια εποπτικού υλικού (ξύλινα μοντέλα πλοίων) τα παιδιά θα γνωρίσουν τις περίφημες τριήρεις που χάρισαν στην Αθήνα τον τίτλο της θαλασσοκράτειρας και θα κατανοήσουν, κάνοντας ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν, το σημαντικότατο ρόλο που έπαιξε ο Πειραιάς στην τεράστια άνοδο της Αθήνας. (Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του κοινού από τον Covid 19: κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στον εξωτερικό χώρο των Νεωσοίκων συνιστάται η χρήση μάσκας, ενώ η είσοδος στους Νεωσοίκους θα γίνεται με ομάδες 5 ατόμων και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας).

  • Οι αρχαιολόγοι υποδέχονται τους εθελοντές στην Ηετιώνεια Πύλη

(Σάββατο 19/9, 8 π.μ. Ηετιώνεια Πύλη, Κανάρη 58, Δραπετσώνα)

Θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποψίλωση από την άτακτη βλάστηση, όπου αυτό είναι απαραίτητο, και κατόπιν υποδείξεως της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης. Παράλληλα, μετά τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον χώρο από τις αρχαιολόγους Ελένη Βουλιγέα (υπεύθυνη του χώρου) και Εύη Πίνη (υπεύθυνη του γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων). Στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας σώζεται η εντυπωσιακή πύλη και τα κατάλοιπα τειχών του ομώνυμου φρουρίου που χτίστηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. με σκοπό τον έλεγχο της εισόδου στον Κάνθαρο, τον μεγάλο λιμένα του Πειραιά.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης το κοινό θα γνωρίσει την οχυρωματική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και τα δραματικά γεγονότα που συνδέονται με το χώρο, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τους νεότερους χρόνους. Το σημείο συνάντησης θα είναι στις 8 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Οι παραπάνω δράσεις είναι ανοιχτές στο κοινό, ώστε όλοι μαζί θα ζήσουν μία νέα εμπειρία ανακαλύπτοντας ίχνη της αρχαιότητας μέσα στη σύγχρονη πόλη, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια όλων και φυσικά τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν θέσει οι αρμόδιες αρχές.

> Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: xersonisosemos@gmail.com ή 6986.634167 – 6999.242173

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: