Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απαραίτητα για τον καύσωνα τα προστατευτικά μέτρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 27/07/2019

Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος πολίτης όταν το θερμόμετρο γίνεται απειλητικό!

|> Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να… “φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι” κι όποιος κάνει τον… λεβέντη απέναντι στους 38, 39 και 40 βαθμούς Κελσίου, ίσως ήδη να έχει υποστεί… θερμοπληξία! Η Περιφέρεια Αττικής, φρόντισε να ενημερώσει σχετικά τον κόσμο και στον ιστότοπό της, έχει γίνει η παρακάτω ανάρτηση. Αξίζει να διαβαστεί! Γράφει:

Το φαινόμενο του καύσωνα είναι ταυτισμένο για τους περισσότερους Ελληνες με τη εμφάνιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Καύσωνα μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπάρχει στις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όπου συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) “Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).

Υψηλές θερμοκρασίες-Προστατευόμαστε

Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.”

Στις συνθήκες αυτές κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων κατάλληλων μέτρων αυτοπροστασίας. Μέτρα περιγράφονται αναλυτικότερα στα συνημμένα αρχεία. Ακολουθούν συνοπτικές οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π.:

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα…
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Aν έχετε νεογνά βρέφη…
  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως νερό κλπ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους…
  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.”

> Οπτικοακουστικό υλικό για μέτρα αυτοπροστασίας από καύσωνα στο Τηλεοπτικό σποτ “Οδηγίες για καύσωνα” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

> Αναφορά στο κίνδυνο της θερμοπληξίας όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και σε θέματα πρόληψης γίνεται στον ιστότοπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: