Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι τελικές υποψηφιότητες για τα βραβεία Ζαχάρωφ 2020

ΕU στις 14/10/2020

Οι: Δημοκρατικοί Λευκορωσίας, ακτιβιστές Ονδούρας, καθολικός αρχιεπίσκοπος Μουσούλης

|> Μετά από κοινή ψηφοφορία των ευρωβουλευτών στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2020 για την ελευθερία της σκέψης είναι οι εξής:

  • Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών
  • Οι ακτιβιστές Guapinol και Berta Caceres στην Ονδούρα
  • ‘Ο σεβασμιότατος Najeeb Moussa Michaeel, καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης (Ιράκ)

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα επιλέξει τον τελικό νικητή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Το βραβείο έπειτα θα απονεμηθεί σε τελετή στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ετήσια βάση. Καθιερώθηκε το 1988 με σκοπό την τίμηση ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πέρυσι απονεμήθηκε στον Ilham Tohti, Ουιγούρο οικονομολόγο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.

Το βραβείο θεσπίστηκε προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ (φωτό) και το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: