Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εξελίξεις στις σχέσεις Τεχνητής Νοημοσύνης-Υγείας

ΥΓΕΙΑ στις 25/09/2018

Οι εισηγήσεις που έγιναν στο συνέδριο του Economist που έγινε χθες

|> Συνέδριο του Economist με θέμα  “Η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της Υγείας” πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, καθώς οι επιτεύξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και άλλες σχετικές τεχνολογίες συνιστούν μια βασική δύναμη μεταμόρφωσης του κόσμου μας και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο προσκήνιο αυτών των εξελίξεων.

Επίσης, όλο και και περισσότερες καινοτόμοι λύσεις υιοθετούνται από τα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων, βελτιώνοντας έτσι, με έναν ριζοσπαστικό τρόπο, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη.

Οι εισηγητές

  • Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος, Interamarican

Με αναφορά στην προσπάθεια επέκτασης των ποιοτικών χρόνων ζωής μετά τη συνταξιοδότηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιάννης Καντώρος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2050 στην Ευρώπη 1 στους 3 θα είναι άνω των 60 ετών. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αλλά αυτό συνεπάγεται επίσης μεγάλο οικονομικό κόστος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα, αφ’ ενός διότι βρίσκεται δημογραφικά σε χειρότερη θέση από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και αφ’ ετέρου διότι τα δημόσια οικονομικά είναι περιορισμένα. Εδώ έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση να δράσει συμπληρωματικά, αντιμετωπίζοντας ωστόσο, κατά τον κ. Καντώρο, μια σειρά από προκλήσεις, σχετικές με την κερδοφορία, το ρυθμιστικό πλαίσιο, το πώς ανταποκρίνεται στις αλλαγές αλλά και το πώς συνεργάζεται με τους πελάτες της, που είναι πλέον πολίτες ενός ψηφιακού κόσμου. Ως προς το τελευταίο, επισημάνθηκε ο κίνδυνος αντικατάστασης των ασφαλιστικών εταιρειών από άλλους «παίκτες». Για να υπάρξει ικανοποιητική πρόσβαση των πολιτών, χρειάζεται συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εκτίμησε ο κ. Καντώρος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Κλείνοντας, τόνισε ότι το «οικοσύστημα» της ασφάλισης υγείας διευρύνεται. Δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο το οικονομικό μέρος (αποζημίωση) αλλά και την πρόληψη και διαχείριση της υγείας. Αυτό είναι κάτι που περιμένουν οι καταναλωτές. Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου αλλά και επενδύσεις, και τέτοιου είδους μοντέλα θα έχουν μπει στην πράξη σε 3-5 χρόνια.

  • Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος δ.σ. Εθνική Ασφαλιστική

Σε δύο βασικές όψεις που προκύπτουν από τη σχέση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης με την υγεία και την ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο Χριστόφορος Σαρδελής. Η πρώτη αφορά στο ότι οι νέες ιατρικές τεχνολογίες μειώνουν τον χρόνο αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων υγείας  (γρήγορη διάγνωση, χρήση λιγότερο επεμβατικών μεθόδων κ.ά.) και συνεπώς τον χρόνο της αποθεραπείας του ασθενούς, γεγονός από το οποίο επωφελείται το κράτος αφού μειώνεται η χρονική διάρκεια αποχής του από την παραγωγική δραστηριότητα. Έτσι προκύπτει ένα σημαντικό κοινωνικό όφελος. Αυτή η παραγωγή κοινωνικού έργου, η παράπλευρη αξία που προκύπτει από τη μείωση του χρόνου απουσίας από την εργασία σήμερα δεν αναγνωρίζεται, υπογράμμισε ο κ. Σαρδελής. Την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος για των νέων τεχνολογιών ενσωματώνεται στα ασφάλιστρα των εταιρειών, ενώ προκύπτει η ανάγκη επανασχεδιασμού της ιδιωτικής ασφάλισης, τουλάχιστον στον κλάδο υγείας, σε συνεργασία με το δημόσιο.

Η δεύτερη όψη, στην οποία ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής έριξε ιδιαίτερο βάρος, είναι η συγκέντρωση τεράστιου όγκου δεδομένων μέσα από τους αισθητήρες «έξυπνων» συσκευών, τις διαδικτυακές αναζητήσεις, τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών κτλ. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών, ανέφερε, είναι ικανή να προσφέρει εξατομικευμένα προφίλ υγείας, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται προβλέψεις για την κατάσταση της υγεία μας. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα αλλά και στη δυνατότητα να πωλούνται αυτά μέσα από αυτοματοποιημένες πλατφόρμες. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, υπονομεύει την έννοια της ασφάλισης όπως τη γνωρίζαμε ως τώρα. Σήμερα το ασφάλιστρο καθορίζεται μέσω της διασποράς κινδύνου και του κινήτρου αυτοπροστασίας – μέσω ενός μηχανισμού δηλαδή που δημιουργεί μια de facto κοινωνική αλληλεγγύη. Σε μια πλήρως εξατομικευμένη προσέγγιση, εξήγησε, κάτι τέτοιο χάνεται καθώς ο ατομικός κίνδυνος δεν είναι ανταλλάξιμος.

Ο κ. Σαρδελής κατέληξε λέγοντας ότι οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η ιδιωτική ασφάλιση, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να πάρει διαστάσεις «κούρσας εξοπλισμών».

  • Morris Hosseini, senior partner, Pharma & Healthcare Competence Centre, Βερολίνο

Στις τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να περάσουμε «μηνύματα» στα κύτταρα και να τα επαναπρογραμματίσουμε, καθώς και τη μεγάλη υπόσχεση για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που προσφέρουν αυτές, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Morris Hosseini. Τα δεδομένα που προέρχονται από τα x-omics χρειάζονται ανάλυση, ερμηνεία. Το ανθρώπινο σώμα διέπεται από πολυπλοκότητα, γι’ αυτό και όσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ και να διαθέτουμε, πρέπει να δώσουμε βάρος στα ουσιαστικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα της ΑΙ προκύπτουν από τη διαφοροποίηση του αλγόριθμου, δεν δέχεται δηλαδή απλώς δεδομένα, όπως η συμβατική νοημοσύνη. Με την παραμετροποίηση και την προσαρμογή του αλγόριθμου, η ΑΙ δίνει τα κατάλληλα αποτελέσματα, που είναι πολύ πιο ακριβή, σύμφωνα με τον κ. Hosseini.

Ο κ. Hosseini αναφέρθηκε επίσης στους καινούριους ορίζοντες που ανοίγουν όσον αφορά τη θεραπεία κάποιων ασθενειών μέσω του machine learning, π.χ., μελάνωμα. Πέρα από αυτό, όμως, η ΑΙ μπορεί να μας βοηθήσει και μέσω των δυνατοτήτων που δίνει στην επικοινωνία ασθενών-γιατρών. Η ΑΙ μετατοπίζει τη συμμετρία γιατρού-ασθενούς προς την κατεύθυνση του ασθενούς. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του ασθενούς. Αυτό δημιουργεί αξία και μπορεί να ενδυναμώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κλείνοντας, τόνισε ότι οι κίνδυνοι δεν προέρχονται από την ΑΙ αλλά από το πώς λειτουργούμε εμείς στο πλαίσιο της ΑΙ.

  • Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής, Advanced Hair

Οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής δεν εδράζονται τόσο στην εξασφάλιση τεχνολογικά βελτιωμένων λύσεων αλλά στο να γίνεται η χειρουργική όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική ή και να αποφεύγεται τελείως το χειρουργείο, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο πλαστικός χειρουργός, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Advanced Hair Αναστάσιος Βεκρής. Το ερώτημα που θα πρέπει να προβληματίσει τους ιατρούς είναι μήπως με τη διαρκή πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας καταλήξουμε σε μια γενιά γιατρών που η εξάρτησή τους από την τεχνολογία θα είναι τέτοια που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα τεχνολογικά τους βοηθήματα. Ο κ. Βεκρής τόνισε ότι μιλάμε σήμερα για ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, όχι για ρομπότ που χειρουργούν. Η ενσωμάτωση των προόδων της ΑΙ είναι προς όφελος του ασθενούς, αλλά υπάρχει ο προβληματισμός του τι μπορεί να γίνει αν καταλήξουμε σε συσκευές που θα έχουν δική τους βούληση και δράση, ή αν ο προγραμματισμός αυτών των συσκευών γίνεται από ανθρώπους  που δεν μοιράζονται τις αρχές του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες βασίζονται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την ιπποκρατική ιατρική και τη χριστιανική ηθική.

  • Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ)-ΙΤΕ, Συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας, Centre of Drug Discovery, Northeastern University

«Ιδεοληψίες και αναχρονισμοί έχουν κρατήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο περίκλειστο και σε απόσταση από το οικονομικό γίγνεσθαι και την επιχειρηματικότητα», συμπέρανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας ότι η διεθνής πρακτική τα πανεπιστήμια να συνεργάζονται με την οικονομία, να την τροφοδοτούν με καινοτομία και να συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου και νέων θέσεων εργασίας απουσιάζει από την Ελλάδα.

Ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε ότι οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσουν πλέον ερευνητικά εργαστήρια αιχμής μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και κλείνουν τα δικά τους. Το 60% των φαρμάκων στις ΗΠΑ και το 20% στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί σε ακαδημαϊκά ερευνητικά εργαστήρια. Στον χώρο της βιοτεχνολογίας οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζεται ότι επενδύουν κάθε χρόνο σε κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας με τα πανεπιστήμια πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια (outsourcing).

«Η χώρα μας οφείλει να είναι παρούσα σε αυτήν την έκρηξη επενδύσεων τεχνολογίας. Διαθέτει εξαιρετικό, διεθνώς ανταγωνιστικό επιστημονικό προσωπικό στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά της Κέντρα το οποίο μόνο την τελευταία 5ετια έχει φέρει από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα 1,1 δισεκατομμύρια Ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Γραβάνης, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές εταιρείες επίσης και οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία (venture capitals) για την χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων και κοινών εταιριών τεχνοβλαστών (spinoffs, startups) μέσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα «αντίστοιχων μικρών χωρών με εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο», όπως το Ισραήλ, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. «Η ενεργοποίηση των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι μία ουσιαστική απάντηση στο brain drain και να βάλει με αξιώσεις την χώρα στην απίστευτα μεγάλη αγορά της Βιοπληροφορικής που αυξάνει με εκθετικούς ρυθμούς», εκτίμησε ο κ. Γραβάνης.

  • Bart De Witte, επικεφαλής, τμήμα Ψηφιακής Υγείας, futur/io Institute, Γερμανία

Η μελλοντική επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κοινωνίας μας να αγκαλιάσει την ευκαιρία και να καταστήσει την ψηφιακή υγεία δημόσιο αγαθό για όλους, με πλήρη διαφάνεια αλλά πάντα με σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, και ταυτόχρονα με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές ενσωμάτωσης και το άρθρο 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που συχνά αντιμετωπίζεται ως μια ψευδαίσθηση. Την άποψη αυτή διατύπωσε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής του τμήματος Ψηφιακής Υγείας του future/io Institute της Γερμανίας Bart De Witte.

Ο ίδιος υπογράμμισε την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών (όραση, φυσική γλώσσα, έλεγχος κίνησης κ.ά.), τονίζοντας ότι το επίπεδο των επενδύσεων αυξάνεται ραγδαία. Στάθηκε παράλληλα στη δυναμική της ποσότητας των δεδομένων που παράγονται και η οποία αυξάνεται εκθετικά. «Σε δέκα χρόνια από τώρα, οι αλγόριθμοι θα υπεραποδίδουν σε σχέση με τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες διαγνωστικής, θεραπείας και ανάπτυξης φαρμάκων. Σε 30 χρόνια από τώρα, ρομπότ βασισμένα σε αλγόριθμους θα υπεραποδίδουν σε σχέση με τους χειρουργούς», σημείωσε ο κ. Witte.

  • Βασίλης Πλαγιανάκος, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος τμήματος, τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος του δ.σ., Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)

Στα ζητήματα που εγείρει η έρευνα για τη διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή αναφέρθηκε κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) Βασίλης Πλαγιανάκος.

«Θα πρέπει να γίνει; Πότε; Με ποιον τρόπο θα επικοινωνεί ο ένας άνθρωπος με τον άλλον; Ποια είναι τα ηθικά προβλήματα; Η νομική παράμετρος; Η ασφάλεια; Η ιδιωτικότητα;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας: «είναι κάτι που θα το δούμε να έρχεται στο μέλλον».

Ο κ. Πλαγιανάκος αναφέρθηκε σε μια σειρά από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ειδική αναφορά έκανε στα νευρωνικά δίκτυα.

  • Παντελής Γεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής, βιοϊατρικά ηλεκτρονικά συστήματα, τμήμα Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής, Imperial College London

«Η διάγνωση και η πρόγνωση ασθενειών θα βελτιωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων τα οποία θα καθιστά δυνατά η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης», επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο αναπλ. Καθηγητής βιοϊατρικών ηλεκτρονικών συστημάτων του Imperial College London Παντελής Γεωργίου, αναλύοντας τη μελλοντική προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη.

Μεγάλα δεδομένα θα επεκτείνουν την ικανότητα δημιουργίας νέων γνώσεων και πληροφοριών, θα είναι αποτελεσματική η ταξινόμηση της κατάστασης του ασθενούς για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου σε πραγματικό χρόνο και οι ιατρικές συσκευές ΙοΤ θα γίνουν πιο έξυπνες στην παρακολούθηση με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο hardware, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο οποίος διαπίστωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επαγγελματικά και κοινωνικά πιο αποδεκτή, καθώς τα οφέλη για την υγεία αρχίζουν ήδη να είναι ορατά.

  • Σταύρος Λαγγούσης, γενικός τεχνικός διευθυντής, AI evangelist, SiEBEN

Εκτιμάται πως αν ένας γιατρός επιθυμούσε να παραμένει απολύτως ενημερωμένος, θα έπρεπε να μελετά επί 29 ώρες κάθε εργάσιμη μέρα. Το στοιχείο αυτό παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο γενικός τεχνικός διευθυντής και AI evangelist της SiEBEN Σταύρος Λαγγούσης, προκειμένου να καταδείξει τη σημερινή δυναμική και ποσότητα της πληροφορίας -μέσω της ιατρικής βιβλιογραφίας- η οποία κάθε 3 χρόνια διπλασιάζεται.

Ο κ. Λαγγούσης στάθηκε στη σημασία της προσωποποιημένης ιατρικής, κατά την οποία η θεραπεία και αποτροπή ασθενειών βασίζονται στις συνθήκες του ατόμου: γενετικές πληροφορίες, ψυχοικοινωνικά χαρακτηριστικά, περιβάλλον, τρόπος ζωής, «Όλες αυτές οι πληροφορίες παράγουν μια τεράστια ποσότητα δεδομένων, που μπορούν να αναλυθούν και να ενσωματωθούν μόνο με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο κ. Laggousis.

  • Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας

Στην Ελλάδα η πολιτεία δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία, ούτε με χρήματα, ούτε με άλλες πολιτικές, στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, γεγονός που στερεί τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων για το εθνικό σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονταν προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως είπε, έγινε η επιλογή να αλλάξουν κατεύθυνση, και συγκεκριμένα να καταλήξουν στη δημιουργία τοπικών μονάδων υγείας, στην πραγματικότητα, με απώτερο στόχο τις προσλήψεις «ημετέρων».

Ο κ. Οικονόμου έφερε το παράδειγμα του βρετανικού συστήματος υγείας, το οποίο εξοικονομεί 300 εκατ. λίρες ετησίως, μόνο και μόνο με την αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει συνολικά 20 δισ. που μπορούν να επενδυθούν συνολικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσε δε ότι το πολιτικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει πολιτικές ψηφιακής διαχείρισης στον τομέα της υγείας.

  • Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος, “Δίκτυο” για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην υπουργός ανάπτυξης

Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την 4η βιομηχανική επανάσταση, στα πρότυπα άλλων χωρών, εισηγήθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρών Ευρωπαίος Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως μονόδρομο προκειμένου να υπάρξει «σχεδιασμός για το αύριο», με συνολική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και της οικονομίας στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την ανάγκη η χάραξη πολιτικής στη χώρα να αποκτήσει στρατηγική και κουλτούρα συνεργασίας, η κ. Διαμαντοπούλου έφερε το παράδειγμα της Κορέας, η οποία κατάρτισε συγκεκριμένο σχέδιο με ποσοτικούς στόχους και ορίζοντα 5ετίας (αυτόματα πλοία, εισαγωγή ρομπότ κατά 25% στο στρατιωτικό σώμα, υποθαλάσσια drones που θα μεταφέρουν την εικόνα στους αλιείς κ.ά.).

Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την έμπνευση ενός εθνικού στόχου, με όραμα, για δραστική αλλαγή του ελληνικού μοντέλου, με τη συνδρομή της πολιτικής αλλά και της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  • Χάρης Θεοχάρης, ανεξάρτητος βουλευτής

«Η καινοτομία και οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλον χωρίς να μας δίνουν μια σειρά από οφέλη που θα κερδίζαμε από τον συνδυασμό τους», παρατήρησε ο κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι οι υποδομές του ελληνικού συστήματος σε επίπεδο πληροφορίας είναι εξαιρετικά αδύναμες.

Ο κ. Θεοχάρης προέκρινε τον σχεδιασμό μιας πολιτικής με τα εξής βασικά στοιχεία:

▪ Ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση των ατομικών ηλεκτρονικών φακέλων υγείας, με αξιοποίηση των υφιστάμενων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων υγείας

▪ Γενναία βήματα με τη χρήση εφαρμογών υγείας σε φορητές συσκευές (mobile health)

▪ Αύξηση του αποτυπώματος της τηλε-ιατρικής, λόγω και της νησιωτικότητας

▪ Προώθηση του portal της ΗΔΙΚΑ για την υγεία στα πρότυπα του TAXIS, ώστε ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά

▪ Υλοποίηση πιλοτικά των πρώτων ψηφιακών δημόσιων νοσοκομείων (web hospital)

▪ Αξιοποίηση της πληροφορίας και της υποδομής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – ηλεκτρονική πρόσβαση του πολίτη στο φαρμακευτικό του ιστορικό

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: