Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα απασχόλησαν την ολομέλεια του ΕΚ

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 13/09/2022

Αναμένεται η υποβολή ενός σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου

|> Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκαν χθες Δευτέρα 12/9 οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού ‘’Predator’’ στην Ελλάδα. Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, αναφέρεται:

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα.

Μεταξύ των προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έλαβε το λόγο ως εκπρόσωπος της πολιτικής του ομάδας. Στο βήμα ανέβηκαν ακόμη πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

>>> Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη ΕΔΩ.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά.

> Αναμένεται η υποβολή σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ, στις αρχές Οκτωβρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: