Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καλό φθινόπωρο… ας περιμένει να δει το Μετρό ο Πειραιάς!

Χωρίς κατηγορία στις 13/05/2022

Οι Πειραιώτες περίμεναν να λειτουργήσει η Γραμμή αυτό το καλοκαίρι – Tο ίδιο προγραμμάτιζε και η κατασκευάστρια εταιρεία…

|> Το δέκατο καλοκαίρι συμπληρώνουν εφέτος τα έργα του Μετρό στον Πειραιά, άσχετα εάν η επέκταση της Γραμμής 3, με τους νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, υπολογιζόταν ότι θα λειτουργήσει εντός του εφετινού καλοκαιριού…

Στον επίσημο ιστότοπο της “Αττικό Μετρό” (ametro.gr), μπορεί να αναφέρεται ότι “το σύνολο της Επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του καλοκαιριού του 2022“, αλλά σε εκτενές αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στον ιστότοπο ypodomes.com, γίνεται αναφορά για αρχές φθινοπώρου!

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Η  αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τη λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Οι τρεις σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο είναι μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση τους και απομένουν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Στους τρεις σταθμούς οι εργασίες προχωρούν στην ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων. Τελευταίο σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία είναι το TETRA η σύμβαση του οποίου τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου 40 ημέρες.

Επόμενος στόχος της “Αττικό” Μετρό είναι η ρευματοδότηση των σταθμών και η εκκίνηση των δοκιμαστικών δρομολογίων από τον σημερινό τερματικό που είναι η Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο και το τερματικό φρέαρ στην Γρ. Λαμπράκη. Παράλληλα προχωρούν και τα έργα αποκατάστασης των επίγειων χώρων που θα δοθούν αναπλασμένοι στην πόλη.

Όταν αυτά ολοκληρωθούν τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να δοθεί και επίσημα σε εμπορική λειτουργία, στις αρχές Φθινοπώρου. Τα εγκαίνια αυτής της επέκτασης θα σημάνουν και τη λήξη της “ομηρίας” της πόλης από το 2012 όταν και άρχισαν τα έργα της επέκτασης. Παράλληλα ολοκληρώνεται το μοναδικό έργο μετρό στην Αθήνα το οποίο ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία.

Εξ άλλου, άλλα χρήσιμα στοιχεία αναγράφονται στον επίσημο ιστότοπο της “Αττικό Μετρό”. Όπως μεταξύ άλλων:

Το σύνολο της Επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του καλοκαιριού του 2022. Με την ολοκλήρωση του έργου και τη θέση σε λειτουργία και των σταθμών Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο προβλέπεται αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Σημειώνεται δε ότι ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό σε μόλις 55 λεπτά.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, στο Σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του Λιμανιού του Πειραιά και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: