Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Black Friday” για μιαν ανάσα, αλλά δεν… ευδοκιμεί στην πατρίδα μας!

FLASH στις 25/11/2022

Οι τίμιοι έμποροι λόγω αναδουλειών δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες εκπτώσεις και κάποια ‘’λαμόγια’’ ψάχνουν για κορόϊδα

Παντελής Ξανθίδης |> “Black Friday” σήμερα, αλλά υπό άλλη έννοια. Όχι αυτό που εννοεί και γιορτάζει η απίθανη μιμητική ελληνική κοινωνία, αλλά υπό την έννοια των ‘’μαύρων’’ ημερών (και Παρασκευών) που ζει τόσα χρόνια η κακομοίρα η χώρα μας.

“Black Friday” σήμερα με το ελληνικό εμπόριο να ‘’θέλει’’ να πάρει μία ανάσα από την τόση αναδουλειά, αλλά χωρίς να ρωτήσει τους εμπόρους εάν πράγματι μπορούν να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Όχι εκπτώσεις ‘’του θανατά’’ που γίνονται πέρα από τον Ατλαντικό, αλλά να προφέρουν προϊόντα με μειωμένες τιμές και χωρίς ‘’λαμογιές’’.

Άσχετο με τι ανακοινώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια και άλλοι παράγοντες του εμποροβιομηχανικού χώρου, η ‘’βαγαποντιά’’ κυλάει στο αίμα μας και ‘’δίνει τα ρέστα της’’ κάτι τέτοιες Παρασκευές. Γι’ αυτό ας προσέχουμε.

Το παλιό κόλπο των εκπτώσεων που: Το προϊόν π.χ. έχει 50 ευρώ, στο ‘’παραπέντε’’ των εκπτώσεων η τιμή του γίνεται 60 ευρώ και όταν αρχίσουν οι εκπτώσεις αναγράφεται τιμή 60 ευρώ και με την έκπτωση 55 ευρώ! Είναι ένα απλό παράδειγμα, όπως… απλή είναι και η παρακάτω καταγγελία που κάνει επωνύμως, αξιόλογος συνάδελφος στο f/b. Γράφει:

«Πριν λίγο καιρό αγόρασα, με χρονική διαφορά μεταξύ τους περίπου ένα μήνα, δύο πράγματα. Το ένα από συνοικιακό κατάστημα 60 ευρώ και το άλλο, από μεγάλη αλυσίδα που έχει υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 40 ευρώ. Αυτές τις μέρες κατακλύζομαι από διαφημίσεις που με προτρέπουν να αγοράσω σε τιμές ‘’Black Friday’’ τα δύο προϊόντα. Το ένα που πήρα 60, μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών το προσφέρει (κρατηθείτε) στην εκπληκτική τιμή των… 79,90 ευρώ (από… 99,90) και το άλλο που αγόρασα 40 ευρώ η ίδια εταιρία που το αγόρασα, το προσφέρει σε τιμή ‘’Black Friday’’ μόλις… 40 ευρώ (από 80 ευρώ λέει)!»…

Για την ιστορία, ας δούμε δύο και εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το πώς προέκυψε η “Black Friday”.

Η πρώτη αναφέρει ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξει ήταν χειρόγραφα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν δύο χρώματα μελανιών για να καταγράφουν τα στοιχεία: κόκκινο για τις ημέρες που είχαν αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και μαύρο για θετικό πρόσημο στις πωλήσεις.

Λόγω του ότι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου ήταν η πρώτη μέρα των πωλήσεων της περιόδου των Χριστουγέννων και ‘’έπεφτε’’ αμέσως μετά την ‘’Ημέρα των Ευχαριστιών’’, επέλεξαν να καθιερώσουν το “Black Friday’’.

Επίσης λέγεται ότι  ο όρος “Black Friday’’, χρησιμοποιήθηκε την ίδια εποχή  από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς. Άσχετο.

Η άλλη εκδοχή θέλει την “Black Friday’’ να έχει ξεκινήσει από την Αμερική του 18ου αιώνα, όπου η συγκεκριμένη Παρασκευή ήταν η ημέρα που οι δουλέμποροι αγόραζαν τους αλυσοδεμένους νέγρους σε χαμηλή τιμή για να τους μεταπουλήσουν!

Αυτές οι αγοραπωλησίες γίνονταν πάντα την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοέμβρη, δηλαδή εποχή που είχε τελειώσει η συγκομιδή του καλαμποκιού και των άλλων καλλιεργειών της χρονιάς.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα με την έντονη ξενομανία της και τον μιμητισμό της, δεν υπάρχει “Black Friday”! Οι τίμιοι έμποροι -λόγω της πολυετούς οικονομικής ύφεσης- δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες εκπτώσεις και κάποιοι ‘’ξύπνιοι’’ λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μόνον το… πρώτο συνθετικό! Γι’ αυτό οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν στις σημερινές αγορές τους, διότι εκτός των άλλων, είναι ανυπεράσπιστοι. Όσον αφορά τους ελέγχους, ας μην κοροϊδευόμαστε, μέρα των Ευχαριστιών που είναι σήμερα στην πατρίδα του “Black Friday”…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: