Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μια “μεγάλη” παράσταση σε μία μικρή θεατρική σκηνή…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 10/02/2019

Οι “Ψευτοσπουδαίες” του Μολιέρου με Βιδάλη-Ατζολετάκη και έναν πολυπρόσωπο δυναμικό θίασο, στο Διάχρονο Θέατρο “κλέβουν” τον  θεατρικό χειμώνα

Τ/Π |> Ενθουσίασαν “Οι Ψευτοσπουδαίες” (“Les Femmes Savantes”) του Μολιέρου στις επίσημες πρεμιέρες που δόθηκαν στο “Διάχρονο Θέατρο” της Μαίρης Βιδάλη, καθώς το ανέβασμα αυτής της κωμωδίας του Μολιέρου, που για πρώτη φορά ενώνει στη σκηνή τη Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη, απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκρότηματα των καλεσμένων. Κι αυτό επειδή δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο να παρουσιάζεται μία τόσο “μεγάλη” παράσταση σε μία τόσο μικρή -πλην λειτουργική- θεατρική σκηνή.

Κατά κοινή ομολογία, η Μαίρη Βιδάλη με την Γωγώ Ατζολετάκη και τους άλλους σπουδαίους ερμηνευτές των ρόλων, κάτω από την σκηνοθετική καθοδήγηση της Κατερίνας Μαντέλη, έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν την εν λόγω παριζιάνικη κωμωδία, με αυστηρότητα και χωρίς να τους παρασύρει η “ελευθεριότητα” που προσφέρει ο Μολιέρος. Παράσταση συγκρατημένη, πολύ έξυπνα δοσμένη, με σεβασμό στο ύφος της εποχής της και όπου το γέλιο βγαίνει χωρίς “πρωτοτυπίες” και “πλακίτσες”…

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή, παρουσιάζεται σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή Μαίρης Βιδάλη και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη. Είναι δε, το μοναδικό έργο του Μολιέρου με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους.

Το έργο γραμμένο μόλις ένα χρόνο πριν από το κύκνειο έργο του (“Κατά Φαντασίαν Ασθενής”), έκανε πρεμιέρα στο Théâtre du Palais-Royal το 1672 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Μολιέρου στην Γαλλία, ιδιαίτερα προσφιλές στην Κομεντί Φρανσαίζ τα τελευταία χρόνια.

Η Μαίρη Βιδάλη (Μπελίζ) και η Γωγώ Ατζολετάκη (Φιλαμίντη) ερμηνεύουν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής “καλής κοινωνίας”, απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Τζέμος (Τρισοτέν), Πέτρος Αποστολόπουλος (Κρυσάλ), Δημήτρης Δρακόπουλος (Κλίτανδρος), Έλλη Δαδήρα (Ερριέτ), Κωνσταντίνος Νιάρχος (Άριστος), Μαρλέν Κάραλη (Αρμάνδη), Σάββας Σουρμελίδης (Βάντιους).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο σπίτι ενός απλοϊκού Παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ένας καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης. Μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή! Ο Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν (Μολιέρος) θέλησε να κεντρίσει την παρακμή στα σαλόνια της “καλής κοινωνίας” της εποχής του, με αποτέλεσμα να έχει έναν πολυκύμαντο βίο, καθώς πότε τον μισούσαν και πότε οι ίδιοι τον λάτρευαν. Ελεύθερο πνεύμα με καυτό που τολμούσε να… κράζει, λέγοντας: «Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο».

Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους “σοφών”, που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των “νεόκοπων του πνεύματος” οι οποίοι με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα.

Στις επίσημες πρεμιέρες του “Διάχρονου Θεάτρου” παρευρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων, καλλιτέχνες, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων: Ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή, η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Καψής , η ομ. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Χαρά Μπακονικόλα, η Νινέτα και η Νταίζη Λεμπέση, η Σίσυ Κοζώνη, οι συγγραφείς Αντώνης Σιμιτζής, Γιώργος Α. Χριστοδούλου και Παύλος Κάγιος, οι ηθοποιοί Μαρία Αλιφέρη, Ζαζαρίας Ρόχας, Ελένη Ροδά, Δημήτρης Παπάζογλου, Γεωργία Ζώη, Κώστας Φραγκολιάς, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Νίκος Καραγκιαούρης, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά. Οι σκηνοθέτες Κώστας Κιμούλης, Θόδωρος Οικονομίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μάντη Μαντελένη.

Ταυτότητα της παράστασης

“Οι Ψευτοσπουδαίες” (“Les Femmes Savantes”)

  • Συγγραφέας: Μολιέρος (Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν)
  • Ελεύθερη απόδοση -διασκευή: Μαίρη Βιδάλη
  • Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη
  • Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού
  • Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής.

Παραστάσεις έως την Κυριακή των Βαΐων, κάθε Σάββατο στις 9 μμ και κάθε Κυριακή στις 7:30 μμ.
> Διάχρονο Θέατρο, Πυθέου 50-52, Ν. Κόσμος (μετρό Άγιος Ιωάννης-έξοδος Κασομούλη).
Απαραίτητη κράτηση τηλ: 210.7233229.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: