Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Στα σκαριά” το Υδατοδρόμιο της Αθήνας στη θάλασσα του Αλίμου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 02/11/2021

Ολοκληρώθηκε ο τεχνικός φάκελος από τον Δήμο Αλίμου και κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, τεχνικός φάκελος και περιβαλλοντική μελέτη

|> Σε τελική ευθεία φαίνεται να οδεύει η έναρξη των πολυαναμενόμενων υδροπλάνων στην Ελλάδα, αφού με την βοήθεια όλων των κυβερνητικών παραγόντων καθώς και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται σε δημοτικό επίπεδο ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό περιβάλλον για τον κλάδο των υδροπλάνων…

Απτό παράδειγμα ο δήμος Αλίμου όπου με την λήψη της απόφασης να δημιουργήσει υδατοδρόμιο, με συγκεκριμένες κινήσεις και εντός ολίγων μηνών κατάθεσε το πρώτο σχέδιο υδατοδρομίου της Αθήνας όπου θα αποτελέσει στρατηγικά ίσως το σημαντικότερο βήμα στην ανάπτυξη των υδροπλάνων στην Ελλάδα…

Πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας αυτής ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος ενήργησε άμεσα χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση υδατοδρομίου. Ένα υδατοδρόμιο όπου θα είναι η βάση του δικτύου στην Ελλάδα όπου θα ξεκινάνε δεκάδες πτήσεις προς πολλούς προορισμούς.

Σχετικά με το υδατοδρόμιο, ο κ. Κονδύλης δήλωσε: «Πρόκειται για μία προσπάθεια εθνικής σημασίας. Αναμένουμε σύντομα να έχουμε το πρώτο υδατοδρόμιο στην Αθήνα, που θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου και να ξεκινήσει η λειτουργία του την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να πετάξουν τα πρώτα αμφίβια… Τα υδροπλάνα θα εκτελούν πολλαπλές και διαφορετικές πτήσεις, όπως τακτικές επιβατικές πτήσεις, έκτακτες επιβατικές, περιηγητικές, φορτίου (φάρμακα, τρόφιμα, Τύπος, δέματα, κ.λπ.), νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης, ακόμα και πυρόσβεσης. Μέσα από αυτές τις πτήσεις θα ενισχύσουμε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τις δραστηριότητες του δήμου μας… Η γρήγορη αδειοδοτική διαδικασία, που πλέον ισχύει, διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Τα οφέλη από μια τέτοια επένδυση είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία: δημιουργία θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, τόνωση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας…».

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σε σχετική αναφορά είπε: «Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας μεταφορικής υποδομής έχει την στήριξη της κυβέρνησης και του κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα ανεχτούμε ως υπουργείο άλλες καθυστερήσεις στο θέμα της ανάπτυξης των υδροπλάνων, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε θα ψηφιστεί εντός των ημερών και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους είπε: «Ο σκοπός της Hellenic Seaplanes είναι η σύνδεση της κεντρικής Ελλάδας με την νησιωτική και το Υδατοδρόμιο του Αλίμου θα συμβάλει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση αυτό του στόχου πετώντας αρχικά προς Τήνο και Πάτμο και πολύ σύντομα τους νέους προορισμούς Βόλου, Σκοπέλου, Αλοννήσου Σκύρου και υδατοδρόμιων Ευβοίας. Το υδατοδρόμιο Αλίμου ως το πρώτο που ξεκινάει να λειτουργεί στην Αθήνα θα εδραιώσει το υδροπλάνο ως μεταφορικό μέσο, προσφέροντας έτσι σε Έλληνες και ξένους μια ασφαλή και γρήγορη λύση δίνοντας τέλος στις πολύωρες, άβολες και αργές μετακινήσεις αλλά ταυτόχρονα και να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Η Hellenic Seaplanes σκοπεύει να πραγματοποιήσει πτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, εάν όλα κυλήσουν βάση προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς και τα λιμενικά ταμεία, σε δύο νησιά του Αιγαίου, την Τήνο και την Πάτμο. Οι δύο αυτοί προορισμοί προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς στην Τήνο έχει εγκριθεί η νέα χωροθέτηση της υποδομής και πλέον μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, ενώ στο υδατοδρόμιο Πάτμου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Παράλληλα Βόλος, Σποράδες, Σκύρος και Εύβοια είναι το επόμενο δίκτυο.

Στον αντίποδα, στο Ιόνιο Πέλαγος η Hellenic Seaplanes βολιδοσκοπεί την αξιοποίηση πιθανών υδάτινων πεδίων σε νησιά που μπορούν να αδειοδοτηθούν έως την εκκίνηση της προσεχούς τουριστικής σεζόν ώστε μαζί με τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών να σχηματίσουν ένα ικανοποιητικό δίκτυο υδατοδρομίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: