Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομιλία Σταθάκη στην παρουσίαση έκθεσης του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 30/03/2015

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα την εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την παρουσίαση έκθεσης του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές.

Στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που θα επιτρέψουν στον κλάδο να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση των τελευταίων ετών, υιοθετώντας ένα νέο υπόδειγμα όπου κεντρική θέση θα έχουν η έμφαση στην ποιότητα των έργων, τη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κατασκευών, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Οι επιχειρήσεις που αναζητούν διέξοδο σε αγορές εκτός Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, καθώς και ελλιπή και ακριβή χρηματοδότηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά αλλά και ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτικά έργα εντός Ελλάδας, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου (ΔΟΚ, κτιριοδομικός κανονισμός κλπ) αλλά και στα προβλήματα αρτιότητας στις μελέτες και ανεπάρκειας στις επιβλέψεις. Απαιτούνται ισχυρότερες διαδικασίες ελέγχου, μέσω της πιστοποίησης των συντελεστών της κατασκευής (το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων συζητείται επί 35 χρόνια χωρίς να έχει υλοποιηθεί) και διαδικασιών ελέγχου ποιότητας παραγόμενου έργου.

Για τα δημόσια έργα, ο υπουργός εμφανίστηκε ανοικτός στην επανεξέταση του συστήματος σχεδιασμού, όπου διαπιστώνονται πολλά προβλήματα. Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα μικρά και μεσαία έργα, καθώς και στην υιοθέτηση διαφανών διαδικασιών τιμολόγησης των έργων. Ιδιαίτερη πρόνοια, τέλος, απαιτείται για τη σχέση των έργων με το περιβάλλον, στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: