Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ουάου! Κι οι… βιαστές θα γιορτάσουν τη Γλώσσα μας;

FLASH στις 09/02/2020

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας – Σειρά εκδηλώσεων στις ελληνικές γειτονιές της Διασποράς

Τ/Π |> Μπορεί στη μητέρα Ελλάδα η γλώσσα να φωνάζει… “ουάου!” από τον βιασμό που υφίσταται και σε τακτά διαστήματα να βλέπουμε γλωσσικές “πρωτοτυπίες”, αλλά στην αλλοδαπή κάποιοι άλλοι Έλληνες τιμούν την σημερινή “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” με εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Με αυτές τις εκδηλώσεις, ίσως να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι δεν θα… παρενοχληθεί η γλώσσα και πως θα μπει κάποια παρένθεση στη βροχή “φουντουκιών” ή θα κάνουν κάποια ανακωχή οι επιστήμονες που θεωρούν πως η γλώσσα είναι προσωπική τους κληρονομιά. Και την αλλάζουν όπως τους καπνίσει! Γι’ αυτή την ελευθεριότητα και την αυθαιρεσία κατά της ελληνικής γλώσσας, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, ούτε καν από την Ακαδημία Αθηνών, που είναι η πλέον αρμόδια. Ίσως γι’ αυτό η γλώσσα να… εκδικείται! Γιατί εκδίκηση της γλώσσας είναι όταν π.χ.:

  • το “εξ άλλου” να το βλέπεις σαν “εξάλλου” ή “εξ’ άλλου“,
  • σε επίσημα κρατικά έγγραφα να διαβάζεις… “αφηγήματα” με το “εξ ορισμού” σε “εξ’ ορισμού“,
  • στην ίδια τη Βουλή να μπερδεύουν το “κατ’ αρχάς” με το “κατ’ αρχήν” (η πλέον μοντέρνα γραμματική θέλει να γράφουμε “καταρχήν“!
  • κι ας μην ξεχνάμε την τελευταία “μόδα” με την κατάργηση του ρήματος “αρχίζω” και την αντικατάστασή του από το “ξεκινάω“!

Όπως παρατηρείται, την απόστροφο βάζουμε και βγάζουμε όπου γουστάρουμε. Δηλαδή στο “εξ ορισμού” που δεν χρειάζεται βάζουμε απόστροφο, ενώ στο “κατ’ αρχής” που χρειάζεται, την βγάζουμε. Τι διάολο γλωσσολόγοι είμαστε! Ουάου, που λένε κι οι… μορφωμένοι!

Ας ελπίσουμε ότι στην Ομογένεια δεν έχουν αφιχθεί ακόμη τα νεοελληνικά γλωσσικά “φουντούκια”…

Του Δημήτρη Ταλαγάνη

Από σήμερα οι εκδηλώσεις

Λοιπόν σήμερα 9/2 αρχίζουν σε όλον το κόσμο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιούνται στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές μας ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές Αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.

Επίσης το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας”.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες, με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το “Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου”, που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής.

Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Επίσης, το καναδικό πανεπιστήμιο Simon Fraser, έδρα ελληνικών σπουδών Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (Βανκούβερ), θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα, την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και σε συναντήσεις στο εξωτερικό, όπως στις εκδηλώσεις της “Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού και Ελληνικής Γλώσσας” που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας στη Νάπολη της Ιταλίας, σήμερα 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: