Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς τίμησε και εφέτος τη μνήμη του ήρωα των Ιμίων αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου

ΕΛΛΑΔΑ στις 28/01/2018

Ποιοί παρευρέθησαν 

|> Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, που έχασε τη ζωή στο καθήκον, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τον Χριστόδουλο Καραθανάση  και τον Έκτορα Γιαλοψό.  Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας) παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης. Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

 Ο δήμαρχος Πειραιά στην ομιλία του είπε:

«Ο Πειραιάς για ακόμη μια φορά αποδεικνύει σήμερα ότι δεν ξεχνάει τους ήρωές του. Σας ευχαριστώ που είστε όλοι εδώ σήμερα, στο ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο τελεί ο Δήμος Πειραιά για τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Πειραιώτη αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, δίνοντας τη ζωή του, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.

Έχουν περάσει 22 χρόνια από την 31η Ιανουαρίου 1996, την τραγική νύχτα των Ιμίων, κατά την οποία ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, πέρασαν  στο πάνθεον της ιστορίας των ηρώων, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι  την πατρίδα μας.

Όσα χρόνια και να περάσουν όμως, εκείνη η νύχτα που τύλιξε στο πένθος τις οικογένειές των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και όλη την χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Τα γεγονότα των Ιμίων είναι ανεξίτηλα  χαραγμένα στη μνήμη όλων μας, κυρίως για την τραγική τους κατάληξη και την απώλεια των τριών αξιωματικών και του δικού μας, του Πειραιώτη Παναγιώτη Βλαχάκου.

Η απώλεια για την πόλη του Πειραιά ήταν εξίσου μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη. Ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι 31 ετών, έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Όσοι τον γνώριζαν τυλίχθηκαν στη θλίψη. Ο Πειραιάς όμως ταυτόχρονα αισθάνθηκε και υπερήφανος.

Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε στην πόλη μας ένα παιδί, έναν αξιωματικό σαν τον Παναγιώτη Βλαχάκο.  Η μνήμη και των τριών, δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει κάθε χρόνο να τελεί αυτό το μνημόσυνο όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή νομίζουμε ότι αυτά τα παραδείγματα πρέπει να υπενθυμίζουν τη θυσία τους, ώστε να είναι παράδειγμα αυταπάρνησης για όλους μας. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ όλοι σήμερα».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο αδελφός του ήρωα ιατρός χειρουργός Νίκος Βλαχάκος, στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Η θυσία τους ενεργοποιεί τα αποθέματα δύναμης του Ελληνισμού. Αυτή τη δύναμη στις μέρες μας επιχειρούν να μετατρέψουν σε αδυναμία διάφοροι κύκλοι αποσταθεροποίησης της γεωπολιτικής ισορροπίας της περιοχής μας, επιχειρώντας έτσι να διακοπεί η ενότητα του Έθνους, διαμέσου του Αιγαίου και σήμερα δια μέσου του “Μακεδονικού”.

Τα σύνορά μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας θα τα διατηρήσουμε και θα τα εξασφαλίσουμε εμείς με τη δική μας δύναμη και ψυχή. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα  που παραμένει χαραγμένο στο πέρασμα των χρόνων, όλων αυτών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για αυτήν την πατρίδα.

Η οικογένειά μου ευχαριστεί όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ και προσωπικά εσάς κύριε δήμαρχε, για την τελετή στην μνήμη του ήρωα αδελφού μου. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Βασίλης Κικίλιας. Εκ μέρους του κόμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  ο αναπληρωτής  τομεάρχης Επικοινωνίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, εκ μέρους του κόμματος της “Χρυσής Αυγής”, ο βουλευτής Νικόλαος  Κούζηλος. Επίσης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ,  υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, ο αντιπλοίαρχος ε.α. Στέργιος Παππαδάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης, ο γ.γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, εκ μέρους του Πειραϊκού Συνδέσμου ο έφορος Καλλιτεχνικού Γεώργιος Δρούζας, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών Σταύρος Μπαζάκος, από το Σωματείο “Διόνυσος” η πρόεδρος Μαργαρίτα Βέργου, η πρόεδρος του Μορφωτικού –Φυσιολατρικού  Συλλόγου “Φοίβος” Δήμητρα Γκλεζάκου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου  ΠειραιάΙωάννης Καλογερόγιαννης, από το Σωματείο Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος “Άγιος Νικόλαος” ο Παναγιώτης Αντώναρος, από το Σωματείο Υπαίθριου Εμπορίου Α΄ και Β΄ Πειραιά “Άγιος Σπυρίδων” ο Χρήστος Δαβέργης και εκ μέρους  της οικογένειας, η ανιψιά του ήρωα Έλλη Βλαχάκου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και  βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, οι βουλευτές Ελένη Σταματάκη, Κώστας Κατσαφάδος Γιάννης Τραγάκης και Δημήτρης Καμμένος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Μελάς, Αναστάσιος Νεράντζης και Δημήτρης Καρύδης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο πρώην νομάρχης Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, οι πρώην δήμαρχοι Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης και Περάματος Γιάννης Γλύκας, το μέλος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης, οι αντιδήμαρχοι Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης και Κυριάκος Σιγαλάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Νίκος Κούβαρης, Ευαγγελία Σαρρή, Πασχαλίνα Καλαγιά και Ηλίας Κατσαφάδος, ο γ.γ. του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, οι πρόεδροι των Β΄ και Ε΄ δημοτικών κοινοτήτων Ευαγγελία Αθανασίου και Γιάννης Βοϊδονικόλας,  αντίστοιχα, ο επίτιμος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουβάτσος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Ξυπολιάς, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Αλιφραγκής, Σοφία Σιμεωνίδου, Αντώνης Μόρατζης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μανιατών και Φίλων της Μάνης Γιώτα Ρίτσου, η πρόεδρος της ΧΕΝ Μαρία Κυριαζάκου, η πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πειραιά Ελένη Δρυ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων Πασχάλης Συρίγος.

> Η πλατεία Τερψιθέας μετονομάστηκε σε πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς να προσβάλλεται η μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, θα μπορούσε να μετονομαστεί σε πλατεία Ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, μια και υπάρχει ο ανδριάντας του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: