Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αρχίζουν από τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 08/01/2019

Ενημέρωση για την εκπτωτική περίοδο από την ΕΣΕΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών 

|> Η ΕΣΕΕ μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, ενημέρωσε με σχετική εγκύκλιο τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μέλη της για την έναρξη και τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2019, που θα αρχίσουν επίσημα τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019.

Η ΕΣΕΕ στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνει ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Συνομοσπονδία ζητάει την προσοχή των εμπόρων ως προς την διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα.  Η έλλειψη διπλής τιμής δεν θεραπεύεται από μόνη την ύπαρξη ποσοστού έκπτωσης, με αποτέλεσμα οι έμποροι που καταφεύγουν μόνο στην αναγραφή ποσοστού να κινδυνεύουν με αχρείαστα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις κριθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Τέλος, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ότι, σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου 2019. Το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Μόλις τελείωσε μία εορταστική περίοδος, η οποία είχε δύο όψεις, ικανοποιητική κίνηση από την μία μεριά αλλά υποτονικά αποτελέσματα από την άλλη. Αντίστοιχα, μόλις ξεκινάει μία ακόμη περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στις εκπτώσεις αυτές, ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους από την υπερφορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια, τα εργατικά κόστη, τα ενοίκια και τις άλλες πάγιες δαπάνες τους. Για να παίξουν ωστόσο οι εκπτώσεις το ρόλο τους ως θεσμός,  πρέπει η Πολιτεία να τις προστατεύσει από την απελευθέρωση των προσφορών, των προωθητικών ενεργειών και από τις καταχρηστικές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και έξυπνες επιλογές από τις τοπικές αγορές τους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής τους, οι οποίες και συμφέρουσες τιμές έχουν και προσωπική εξυπηρέτηση προσφέρουν».

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, παρέχει πολύτιμη ενημέρωση προς εμπόρους και καταναλωτές για την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τη Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 (1η Κυριακή των εκπτώσεων), τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00΄ – 18:00΄ ενώ τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου ο Ε.Σ.Α. προτείνει να λειτουργήσουν από τις 12:00΄ έως τις 18:00΄ και όχι από τις 9:00΄, δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν,  παρατηρείται μηδενική προσέλευση καταναλωτών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: