Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο κύκλος των χαμένων μαθητών τής δεκαετίας του ’90 και η γενιά των 45ρηδων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/03/2024

«Οι υπάκουοι ή Reunion» της Άννας Ετιαρίδου την Πρωτοχρονιά του ’20 στην Αράχωβα…

Γιώργος Βιδάλης |> Μια ελληνική θεατρική «ακτινογραφία» του χτες και του σήμερα, που εστιάζει στη σύγχρονη γενιά των 45άρηδων καταγράφοντας την μαθητική νιότη τους, τα όνειρά τους, τις διαψεύσεις και απογοητεύσεις τους στο πέρασμα του χρόνου. Με ουσιαστικό κοινωνικό κι υπαρξιακό προβληματισμό, με χιούμορ και ευαισθησία παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (κάθε Κυριακή στις 8μμ)

Εχει τίτλο «Οι υπάκουοι ή Reunion» κι είναι το τελευταίο έργο της έμπειρης ηθοποιού Άννας Ετιαρίδου που έχει δώσει και στο παρελθόν αξιόλογα δείγματα θεατρικής γραφής («Αδύνατος χαρακτήρας», «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου»).

Στο εξοχικό ενός ευκατάστατου ζευγαριού στην Αράχωβα έρχεται μετά από δέκα χρόνια μια παρέα παλιών συμμαθητών για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του 2020.

Μνήμες από τη μαθητική ζωή του λυκείου, εκείνα τα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευφορίας της δεκαετίας του ’90, το πώς ήταν και πόσο άλλαξαν με τον τυφώνα της κρίσης, πειράγματα, νοσταλγία και μελαγχολία για το πέρασμα και τη φθορά του χρόνου, το πόσο πέτυχαν ή απέτυχαν σε επίπεδο επαγγελματικό κι αισθηματικό.

Ψέματα, ατυχείς φιλοδοξίες, κρυφοί καημοί αναδύονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια μέσα στο αρχικά εύθυμο κλίμα της συνάντησης, όπως ένας ανολοκλήρωτος εφηβικός έρωτας, ανεπούλωτα τραύματα πατρικής καταπίεσης, γυναικείες ανασφάλειες, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, το μυστικό του απρόοπτου θανάτου μιας συμμαθήτριας τους εκείνα τα χρόνια που αποκαλύπτεται απροσδόκητα.

«Είμαστε μια γενιά εντελώς αδιάφορη, χωρίς αξίες, καμία ιδέα, κανένα καινούργιο όραμα. Πέθαναν οι ιδέες και τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Οι προηγούμενες γενιές πρόλαβαν και τα εξάντλησαν όλα. Τι θα αφήσουμε εμείς πίσω μας ;» αναρωτιέται η ψυχολόγος της παρέας (την αποδίδει όμορφα η Άννα Ετιαρίδου).

Ο σκηνοθέτης τής καλοκουρδισμένης παράστασης Κώστας Δελακούρας υποδύεται πειστικά έναν ευάλωτο αλκοολικό συγγραφέα. Εξίσου καλοί και οι υπόλοιποι ηθοποιοί στους τόσο ξεχωριστούς, διαφορετικούς χαρακτήρες τους (Ειρήνη Ευαγγελάτου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Γιάννα Παπανικολάου). Με καταλύτη τον Δημήτρη Αντωνιάδη, που ως απίθανος κυνικός και εγωκεντρικός τύπος κάνει άνω-κάτω την παρέα με τα καμώματά του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: