Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προβλήματα στα όμορφα Σελήνια τού Σόλωνος Κυδωνιάτη…

FLASH στις 14/09/2021

Ο Μάριος Τραυλός που με το έργο του ανέδειξε τα Σελήνια, βλέπει την καλπάζουσα υποβάθμιση με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής

Δημήτρης Καπράνος |> Την Σαλαμίνα την αγαπούμε όλοι εμείς, τους οποίους οι “αυτόχθονες” μας αποκαλούν “ξένους”. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που η οικογένεια της μητέρας μου ανακάλυψε το νησί του Ευριπίδη.

Το “σόι”, λοιπόν, της μητέρας μου εγκαταστάθηκε-με εξοχικές κατοικίες- κυρίως στα Σελήνια και στο Αμπελάκι (δεν υπάρχει χωριό “Αμπελάκια” στην Σαλαμίνα. Το χωριό “μας” λέγεται ”Αμπελάκι”. Τα “Αμπελάκια” βρίσκονται στην Θεσσαλία).

Χθες, λοιπόν, πήγαμε με τον φίλο μου τον Διονύση να κολυμπήσουμε στα Σελήνια.

Στην όμορφη αυτή περιοχή, την οποία αναμόρφωσε πλήρως, στην δεκαετία του ΄90 ο τότε πρόεδρος της Κοινότητος Μάριος Τραυλός.

Ήταν η εποχή που η Σαλαμίνα είχε έναν Δήμο (Σαλαμίνος) και τρεις ανεξάρτητες κοινότητες Αμπελάκι, Αιάντειο (Μούλκι) και Σελήνια.

Αργότερα, το Αμπελάκι και τα Σελήνια έγιναν “ένα” και ο Τραυλός, που εξελέγη, παρ’ ότι είναι “ξένος”, συνέχισε με επιτυχία το έργο ευπρεπισμού του χωριού, που είχε αρχίσει ο λόγιος Γιάννης Μαγιάτης.

Και ήλθε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υπήχθησαν οι πρώην ανεξάρτητες κοινότητες, ως δημοτικά διαμερίσματα, στον Δήμο Σαλαμίνος.

Επιτρέψτε μου, ως κάτοικος Αμπελακίου τα καλοκαίρια και σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, να έχω άποψη. Και να παρατηρήσω ότι από τότε που ο Δήμος έγινε ένας και μοναδικός, τα προβλήματα έχουν πληθύνει, το νησί είναι βρώμικο, τα τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινότητα και τα παράπονα των δημοτών χιλιάδες!

Ακόμη και τα Σελήνια, που ήταν η περιοχή-υπόδειγμα, με το πέτρινο θεατράκι, την όμορφη και γραφική παραλία, τα παλιά “αποικιακού” ύφους σπίτια, τις παλιές πειραϊκές οικογένειες, τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, έργο του εξαίρετου αρχιτέκτονος Σόλωνος Κυδωνιάτη, τον οποίο έφερε στα Σελήνια ο μετέπειτα πρόεδρος της κοινότητος, θείος μας, Σπύρος Κουφάκος, έχουν σήμερα τεράστια προβλήματα.

Και όμως, όλοι εμείς, που απολαμβάνουμε τα Σελήνια καλοκαίρια και χειμώνες, περιμέναμε καλύτερες μέρες με την εκλογή και πάλι του Μάριου Τραυλού.

Κι εκεί που βγαίνουμε από την υπέροχη θάλασσα, να ο πρόεδρος στο καφενεδάκι! Θυμηθήκαμε τις συναυλίες στο θεατράκι και μου απεκάλυψε ότι η νέα δημοτική αρχή έχει υποβαθμίσει τα Σελήνια, αγνοεί τι αποφάσεις και τις προτάσεις της Κοινότητος, δεν καταβάλλει ούτε την παγία προκαταβολή, που απαιτείται για τα μικρά έργα, έχει αφαιρέσει- πρακτικά- όλες τις αρμοδιότητες και το Κοινοτικό Συμβούλιο “είναι σαν να μην υπάρχει”!

Τα άκουγα όλα αυτά και μου προκαλούσαν εντύπωση, δεδομένου ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος των Σεληνίων, στήριξε τον σημερινό δήμαρχο στον β’ γύρο των εκλογών!

Είχαμε στο Συμβούλιό μας μια εξαιρετική δημοτική υπάλληλο, η οποία εκτελούσε χρέη γραμματέως. Ο δήμαρχος την πήρε από την κοινότητα και την τοποθέτησε σε κεντρική υπηρεσία στην Κούλουρη. Και μας έστειλε σε αντικατάστασή της μια υπάλληλο, η οποία -όπως εγγράφως μας το βεβαίωσε- δεν γνωρίζει από υπολογιστή, από πληροφορική, γενικώς και δεν μπορεί να μας καλύψει στον συγκεκριμένο τομέα”, δηλώνει ο Μ. Τραυλός.

Κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή ο δήμαρχος είναι νέος άνθρωπος, μάλλον πρόκειται για κακή συνεννόηση. Η Σαλαμίνα έπρεπε ήδη να καλπάζει. Ας μην χανόμαστε στην μετάφραση.

> Το άρθρο από την εφημερίδα “Εστία”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: