Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Μαυρογιαλούρος θα… μιλήσει απόψε στον κάτω Κήπο της Τερψιθέας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 18/09/2015

Είναι… αλήθεια!

Η διαχρονική, αλλά και πλέον επίκαιρη για εκλογές ελληνική κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο» προβάλλεται απόψε στις 9 στον κάτω Κήπο Τερψιθέας. Πρόκειται για το γνωστό πιά σινεμαδάκι που στήνεται κάθε Παρασκευή από τον Σύλλογο Φίλων Κήπων Τερψιθέας σε συνεργασία με τους φίλους της «Αλληλεγγύης» και προσφέρει μία ιδιαίτερα νότα πολιτισμού και ψυχαγωγίας, σε ένα περιβάλλον ξεχωριστό.

Η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο», είναι πιο γνωστή από το όνομα του ήρωά της – του διάσημου… Μαυρογιαλούρου (με τον μοναδικό και αξέχαστο Λάμπρο Κωνσταντάρα) που έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα!

Είναι παραγωγή της Φίνος Φιλμ (1965) σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με μουσική Μίμη Πλέσσα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο.

Ο Ανδρέας Μαυρογυαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου), καθώς και ο οδηγός του (Γιώργος Γρηγορίου).

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος (Χάρης Παναγιώτου) και ο Σωτήρης (Χρήστος Δοξαράς) συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Μαυρογυαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: